Wykonanie
Dawno nie piekłam
ciasteczek, a
czekolada z
wiśniami 'chodziła' za mną ostatnimi dniami... ;-). I tak powstały - kruche, nie twarde i nie miękkie - coś pomiędzy, z rozpuszczającymi się w ustach kawałkami
czekolady. I tyle mi do szczęścia wystarczyło ;-).Składniki na 2 tuziny
ciastek:3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej80 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli100 g suszonych
wiśni3/4 szklanki
chipsów czekoladowych lub posiekanej
czekolady (do wyboru rodzaj
czekolady)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki oprócz
wiśni i kawałków
czekolady wyrobić w misce (można mikserem) na gładkie, klejące ciasto. Dodać
wiśnie i kawałki
czekolady, wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego (nie podsypywać
mąką) i kłaść na wyłożoną papierem blachę, zachowując spore odległości
między ciastkami. Można trochę spłaszczyć każdą kulkę, lub nie trzeba -
ciastko i tak się rozleje na boki, ale te nie spłaszczone pozostaną wyższe i przez to bardziej miękkie.Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 175ºC. Poczekać 5 minut przed zdjęciem z blachy, wystudzić na kratce.Smacznego :-).