ßßß
Dawno nie piekłam ciasteczek, a czekolada z wiśniami 'chodziła' za mną ostatnimi dniami... ;-). I tak powstały - kruche, nie twarde i nie miękkie - coś pomiędzy, z rozpuszczającymi się w ustach kawałkami czekolady. I tyle mi do szczęścia wystarczyło ;-).Składniki na 2 tuziny ciastek:3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki kakao1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej80 g masłapół szklanki drobnego cukru do wypieków1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli100 g suszonych wiśni3/4 szklanki chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (do wyboru rodzaj czekolady)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki oprócz wiśni i kawałków czekolady wyrobić w misce (można mikserem) na gładkie, klejące ciasto. Dodać wiśnie i kawałki czekolady, wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (nie podsypywać mąką) i kłaść na wyłożoną papierem blachę, zachowując spore odległości między ciastkami. Można trochę spłaszczyć każdą kulkę, lub nie trzeba - ciastko i tak się rozleje na boki, ale te nie spłaszczone pozostaną wyższe i przez to bardziej miękkie.Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 175ºC. Poczekać 5 minut przed zdjęciem z blachy, wystudzić na kratce.Smacznego :-).