Wykonanie

Wspaniałe ciasto z
cukinią tym razem z dodatkiem
orzechów laskowych. Mięciutkie, wilgotne (jak wszystkie z
cukinią), mocno
orzechowe, z nutą
cynamonu i
polewą czekoladową. Można upiec również w formie do muffinów. Kto się skusi? :-)Składniki:250 g
mąki pszennej200 g zmielonych
orzechów laskowych1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3 duże
jajka150 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego180 g miałkiego i jasnego
brązowego cukru250 g
cukinii startej na tarce o dużych oczkach (
cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy ; z dużej
cukinii można wydrążyć środek)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon,
sól - wymieszać, przesiać. Wymieszać ze zmielonymi
orzechami laskowymi, odłożyć.W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną
jajka,
olej,
cukier. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą
cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej ciasto, wyrównać Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polać
polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzeszkami laskowymi (4 łyżki).
Polewa czekoladowa:70 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%70 g
deserowej czekolady (50%
kakao)W garnuszku podgrzać kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.Smacznego :-).