ßßß Cookit - przepis na Orzechowe ciasto z cukinią

Orzechowe ciasto z cukinią

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe ciasto z cukinią tym razem z dodatkiem orzechów laskowych. Mięciutkie, wilgotne (jak wszystkie z cukinią), mocno orzechowe, z nutą cynamonu i polewą czekoladową. Można upiec również w formie do muffinów. Kto się skusi? :-)
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
180 g miałkiego i jasnego brązowego cukru
250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy ; z dużej cukinii można wydrążyć środek)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól - wymieszać, przesiać. Wymieszać ze zmielonymi orzechami laskowymi, odłożyć.
W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, cukier. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej ciasto, wyrównać Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzeszkami laskowymi (4 łyżki).
Polewa czekoladowa:
70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
70 g deserowej czekolady (50% kakao)
W garnuszku podgrzać kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/orzechowe-ciasto-z-cukinia