Wykonanie

Ciasto
czekoladowe. Tym razem dla osób, które lubią
razowe wypieki. Ale nie tylko. Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że nie podejrzewalibyście dodatku
mąki razowej. Czyli jednak można, zdrowiej, a dalej smacznie. Jedyne modyfikacje jakich dokonałam w przepisie to delikatne zwiększenie ilości
czekolady i dodanie
kakao. Bez tych modyfikacji byłoby zbyt mało
czekoladowe. Bardzo polecam do wypróbowania, jeszcze przed Walentynkami ;-).Składniki:80 g
gorzkiej czekolady1,5 szklanki
mąki pszennej razowej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli60 g
masła1 i 1/4 szklanki
brązowego cukru2
jajka1,5 łyżeczki ekstraktu z
waniliipół szklanki kwaśnej
śmietany 18%pół szklanki wrzącej
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać
mąkę razową,
kakao,
sodę,
sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Wbijać kolejno
jajka, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodać ekstrakt z
wanilii, wlać roztopioną
czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy dodawać odłożoną wcześniej
mąkę, na przemian ze
śmietaną i miksować na najwolniejszych obrotach miksera (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą
wodę i wymieszać szpatułką.Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej*, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać
polewą czekoladową. Można udekorować
malinami.
Polewa czekoladowa:40 g
masła100 g
gorzkiej czekoladyMasło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną
czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż
czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z tej strony .