ßßß
Ciasto czekoladowe. Tym razem dla osób, które lubią razowe wypieki. Ale nie tylko. Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że nie podejrzewalibyście dodatku mąki razowej. Czyli jednak można, zdrowiej, a dalej smacznie. Jedyne modyfikacje jakich dokonałam w przepisie to delikatne zwiększenie ilości czekolady i dodanie kakao. Bez tych modyfikacji byłoby zbyt mało czekoladowe. Bardzo polecam do wypróbowania, jeszcze przed Walentynkami ;-).Składniki:80 g gorzkiej czekolady1,5 szklanki mąki pszennej razowej2 łyżki kakao1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli60 g masła1 i 1/4 szklanki brązowego cukru2 jajka1,5 łyżeczki ekstraktu z waniliipół szklanki kwaśnej śmietany 18%pół szklanki wrzącej wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować na najwolniejszych obrotach miksera (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać szpatułką.Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej*, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową. Można udekorować malinami.Polewa czekoladowa:40 g masła100 g gorzkiej czekoladyMasło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą. Udekorować ciasto.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony .