ßßß Cookit - przepis na RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE

RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

Wraz z tym przepisem, ciasto czekoladowe nabrało dla mnie nowego wymiaru! Wygląda na to, że mąka razowa jest wprost stworzona do duetu z czekoladą!
Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo mocno czekoladowe. Mało tego! Pozostaje takie nawet jeszcze następnego dnia! Może nawet dłużej, ale „zniknęło” i nie miałam jak tego sprawdzić… ;)
Bardzo gorąco polecam, nie tylko tym dbającym o linię!
Przepis cytuję za Mistrzynią słodkich wypieków .
Składniki:
80 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
60 g masła, o temperaturze pokojowej
1 szklanka fruktozy/cukru brzozowego (w oryginale było 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru)
2 jajka
1,5 łyżeczki esencji waniliowej (lub rumu)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki wrzącej wody
Polewa czekoladowa:
40 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).
W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami fruktozę, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstraktu z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.
Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut lub dłużej, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.
Przygotować polewę. Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą.
Ciasto udekorować polewą* oraz świeżymi owocami.
*Uwaga:) Ja polewę robiłam innym sposobem… ale stanowczo go odradzam. Polecam natomiast polewę, którą proponuje Mistrzyni ;)
Smacznego:)
Przepis bierze udział w blogowej akcji Czekoladowy Weekend, prowadzonej przez Atinę .
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/19/razowe-ciasto-czekoladowe