ßßß
Wraz z tym przepisem, ciasto czekoladowe nabrało dla mnie nowego wymiaru! Wygląda na to, że mąka razowa jest wprost stworzona do duetu z czekoladą!Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo mocno czekoladowe. Mało tego! Pozostaje takie nawet jeszcze następnego dnia! Może nawet dłużej, ale „zniknęło” i nie miałam jak tego sprawdzić… ;)Bardzo gorąco polecam, nie tylko tym dbającym o linię!Przepis cytuję za Mistrzynią słodkich wypieków .Składniki:80 g gorzkiej czekolady1,5 szklanki mąki pszennej razowej2 łyżki kakao1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli60 g masła, o temperaturze pokojowej1 szklanka fruktozy/cukru brzozowego (w oryginale było 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru)2 jajka1,5 łyżeczki esencji waniliowej (lub rumu)1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%1/2 szklanki wrzącej wodyPolewa czekoladowa:40 g masła100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami fruktozę, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstraktu z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut lub dłużej, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.Przygotować polewę. Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą.Ciasto udekorować polewą* oraz świeżymi owocami.*Uwaga:) Ja polewę robiłam innym sposobem… ale stanowczo go odradzam. Polecam natomiast polewę, którą proponuje Mistrzyni ;)Smacznego:)
Przepis bierze udział w blogowej akcji Czekoladowy Weekend, prowadzonej przez Atinę .