Wykonanie

Wraz z tym przepisem, ciasto
czekoladowe nabrało dla mnie nowego wymiaru! Wygląda na to, że
mąka razowa jest wprost stworzona do duetu z
czekoladą!Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo mocno
czekoladowe. Mało tego! Pozostaje takie nawet jeszcze następnego dnia! Może nawet dłużej, ale „zniknęło” i nie miałam jak tego sprawdzić… ;)Bardzo gorąco polecam, nie tylko tym dbającym o linię!Przepis cytuję za Mistrzynią słodkich wypieków .Składniki:80 g
gorzkiej czekolady1,5 szklanki
mąki pszennej razowej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli60 g
masła, o temperaturze pokojowej1 szklanka fruktozy/cukru brzozowego (w oryginale było 1 i 1/4 szklanki
brązowego cukru)2
jajka1,5 łyżeczki esencji waniliowej (lub
rumu)1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 18%1/2 szklanki wrzącej
wodyPolewa czekoladowa:40 g
masła100 g
gorzkiej czekolady
Wykonanie:Do naczynia przesiać
mąkę razową,
kakao,
sodę,
sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).W misie miksera utrzeć
masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami fruktozę, nadal ucierając. Wbijać kolejno
jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstraktu z
wanilii, wlać roztopioną
czekoladę i zmiksować do połączenia.Do masy dodawać odłożoną wcześniej
mąkę, na przemian ze
śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą
wodę i wymieszać.Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut lub dłużej, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.Przygotować polewę.
Masło roztopić w małym garnuszku. Dodać połamaną
czekoladę, lekko podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż
czekolada się rozpuści a składniki połączą.Ciasto udekorować polewą* oraz świeżymi
owocami.*Uwaga:) Ja polewę robiłam innym sposobem… ale stanowczo go odradzam. Polecam natomiast polewę, którą proponuje Mistrzyni ;)Smacznego:)

Przepis bierze udział w blogowej akcji
Czekoladowy Weekend, prowadzonej przez
Atinę .