ßßß
Mocno czekoladowe ciastka na mące gryczanej, wyrośnięte i miękkie, idealne ze szklanką mleka. Raczej wytrawne niż bardzo słodkie, dlatego osoby które lubią słodsze wypieki będą chciały je bardziej dosłodzić ;-). Zdrowsza wersja ciastek czekoladowych!Składniki na 25 sztuk:60 g masła125 g ciemnego cukru muscovadoduża szczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 duże jajka125 g mąki gryczanejpół łyżeczki sody oczyszczonej25 g kakao, przesianego125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzonej150 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy maślanej. Dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać jajka, jedno po drugim i zmiksować do połączenia. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną, kakao i zmiksować do połączenia. Dodać posiekaną gorzką czekoladę (lub chocolate chips) i wymieszać. Ciasto schłodzić przez 15 - 30 minut w lodówce.Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią ciasteczka - po pełnej łyżce ciasta na każde ciastko, lekko spłaszczyć. Piec przez 9 - 10 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Simply Nigella" Nigella Lawson.