ßßß
Popularne ciasteczka z bakaliami znane także jako 'pieguski'. Po prostu za nimi przepadamy!Składniki na około 60 sztuk:250 g masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 jajko2,5 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki soli1 łyżeczka sody oczyszczonej150 g posiekanej gorzkiej czekolady lub chocolate chips1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, ucierać do połączenia. Dodać makę, sodę, sól, dokładnie zmiksować. Do masy dodać orzechy i czekoladę, krótko zmiksować.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Można je też lekko spłaszczyć. Piec około 10 - 15 minut. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia .