Wykonanie

Fiński półsłodki chlebek, podobny do brioszki lub
chałki. W smaku
kardamonowy, cięższy, słodszy. Idealny do odrywania kawałek po kawałku lub do krojenia na kromki i zajadania np. z
miodem na śniadanie :-). Najczęściej pieczony w postaci warkocza, czasem formowany w wieniec; w Finlandii zwykle podawany z
kawą. Pulla ma niesamowity, unikalny aromat i smakuje wyśmienicie. Mimo, że to chlebek typowo świąteczny, cieszy się popularnością przez okrągły rok :-). Najlepszy jest w dniu pieczenia, przez kolejne dni wykorzystywany jako tosty. Bardzo polecam!Składniki na 1 duży warkocz:30 g świeżych
drożdży lub 15 g suchych
drożdży250 ml letniego
mlekaszczypta
soli100 g drobnego
cukru do wypieków + do oprószenia1 łyżka zmielonego
kardamonu (lub nasionek zmiażdżonych w moździerzu)2 duże
jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem)650 - 700 g
mąki pszennej chlebowej100 g
masła, roztopionego i przestudzonego50 g
rodzynków30 g
płatków migdałów, do oprószenia
Mąkę pszenną (650 g) przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki (uwaga: dodajemy 3/4 ilości roztrzepanych
jajek) i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz i
rodzynki.Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki
mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 godziny)./ciasto
drożdżowe można też na wyrastanie schować do lodówki, na całą noc, uprzednio przykrywszy je szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło; rano uformować warkocz/Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 50 cm.Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze ułożyć obok siebie wałeczki, zapleść w warkocz, zlepiając końce z obu stron i wkładając pod spód warkocza. Przykryć lnianym reczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 30 minut).Po wyrośnięciu wierzch posmarować pozostałym roztrzepanym
jajkiem, oprószyć
migdałami i
cukrem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 25 - 30 minut, do złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

Źródło przepisu - 'Nordic Bakery Cookbook'
Miisa Mink