Wykonanie
czy jak kto woli
chleb Pulla. Wypiek z genialnej książki „Nordic Bakery Cookbook”. Chlebek podobny do
chałki, ale bardziej aromatyczny i miękki.Poniżej moje zdjęcia, a tutaj fotki znalezione na blogu tea for six (byłam ciekawa jak ten
chleb wygląda w innych odsłonach) – klik

Składniki :30 g
drożdży,250 ml letniego
mleka,1/2 łyżeczki
soli,100 g
cukru plus odrobina do posypania,1 łyżka
kardamonu,2
jajka lekko roztrzepane,700 g
mąki chlebowej,100 g
masła w temperaturze pokojowej,50 g
rodzynek,30 g
płatków migdałowych.Wykonanie :Pokruszyć
drożdże do
mleka. Dodać
sól,
cukier,
kardamon i 3/4
jajka.Dodać trochę
mąki i dobrze wymieszać aby wprowadzić powietrze do ciasta (cokolwiek to znaczy). Dodać resztę
mąki, następnie
masło i dobrze zagnieść ręcznie do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk.Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut – aż podwoi swoją objętość.Nagrzać piekarnik do 200 st. C.Po 30 minutach, uderzyć pięścią w ciasto aby je odpowietrzyć, dodać
rodzynki i zagnieść na posypanej
mąką stolnicy.Podzielić ciasto na 3 części i każdą zrolować na długość około 50 cm. Włożyć części na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Złączyć początek i zapleść warkocz zlepiając razem koniec. Oba końce zawinąć pod spód ciasta.Wierzch ciasta posmarować pozostałym
jajkiem, posypać
cukrem i
płatkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut lub do momentu kiedy wierzch się zarumieni na ciemnozłoty kolor.

