ßßß Cookit - przepis na Pulla Bread

Pulla Bread

nazwa

Wykonanie

czy jak kto woli chleb Pulla. Wypiek z genialnej książki „Nordic Bakery Cookbook”. Chlebek podobny do chałki, ale bardziej aromatyczny i miękki.
Poniżej moje zdjęcia, a tutaj fotki znalezione na blogu tea for six (byłam ciekawa jak ten chleb wygląda w innych odsłonach) – klik
Składniki :
30 g drożdży,
250 ml letniego mleka,
1/2 łyżeczki soli,
100 g cukru plus odrobina do posypania,
1 łyżka kardamonu,
2 jajka lekko roztrzepane,
700 g mąki chlebowej,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
50 g rodzynek,
30 g płatków migdałowych.
Wykonanie :
Pokruszyć drożdże do mleka. Dodać sól, cukier, kardamon i 3/4 jajka.
Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać aby wprowadzić powietrze do ciasta (cokolwiek to znaczy). Dodać resztę mąki, następnie masło i dobrze zagnieść ręcznie do momentu kiedy ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk.
Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut – aż podwoi swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
Po 30 minutach, uderzyć pięścią w ciasto aby je odpowietrzyć, dodać rodzynki i zagnieść na posypanej mąką stolnicy.
Podzielić ciasto na 3 części i każdą zrolować na długość około 50 cm. Włożyć części na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Złączyć początek i zapleść warkocz zlepiając razem koniec. Oba końce zawinąć pod spód ciasta.
Wierzch ciasta posmarować pozostałym jajkiem, posypać cukrem i płatkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut lub do momentu kiedy wierzch się zarumieni na ciemnozłoty kolor.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1436