Wykonanie
moje dzisiejsze Tap Madl

Składniki :250 ml
mleka, letniego,1
jajko, lekko roztrzepane,85 g
cukru,1 łyżeczka
soli,2 łyżeczki
kardamonu,7 g
suszonych drożdży,500 g
mąki chlebowej,75 g
masła w temperaturze pokojowej,20 g
płatków migdałowych.nadzienie25 g zmielonych
migdałów,25 g
cukru,50 g
masła w temperaturze pokojowej,1
jajko, lekko roztrzepane.około 15 bułeczek.Wykonanie :Podgrzać
mleko. Do lekko roztrzepanego
jajka dodać trochę ciepłego
mleka i wymieszać, wlać do reszty
mleka. Dodać
cukier,
sól,
kardamon i dokładnie wymieszać.Wymieszać
drożdże z
mąką. Dodać do
mlecznej mieszanki odrobinę i wymieszać. Dodawać stopniowo
mąkę ubijając, a kiedy stanie się gęsta, mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać
masło i ugniatać dłońmi do całkowitego połączenia.Przenieść ciasto na posypaną
mąką stolnicę i ugniatać 10 minut – do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni (można podsypać
mąką w razie konieczności). Przenieść ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Migdały zmieszać z
cukrem. Po godzinie odkryć ciasto, uderzyć w nie pięścią i ugniatać chwilę na stolnicy wysypanej
mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm.Na połowie rozłożyć kawałki
masła, rozsypać mieszankę
migdałów z
cukrem. Złożyć na pół, powstanie prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 25 cm. Lekko docisnąć. Ułożyć poziomo. Używając
ostrego noża wycinać paski o szerokości 2 cm i długości 25 cm. Trzymając pasek w obu dłoniach zwinąć go spiralnie a następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zwinąć w kształcie muszli
ślimakaa końce wcisnąć pod spód.Przykryć bułeczki ściereczkami i pozostawić w ciepłym miejscu 10 minut.Następnie posmarować wierzch roztrzepanym
jajkiem i posypać
płatkami migdałowymi.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 10 minut – do momentu kiedy bułeczki nabiorą złocistobrązowej barwy.źródło


