ßßß Cookit - przepis na Bułeczki kardamonowo-migdałowe

Bułeczki kardamonowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

moje dzisiejsze Tap Madl
Składniki :
250 ml mleka, letniego,
1 jajko, lekko roztrzepane,
85 g cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki kardamonu,
7 g suszonych drożdży,
500 g mąki chlebowej,
75 g masła w temperaturze pokojowej,
20 g płatków migdałowych.
nadzienie
25 g zmielonych migdałów,
25 g cukru,
50 g masła w temperaturze pokojowej,
1 jajko, lekko roztrzepane.
około 15 bułeczek.
Wykonanie :
Podgrzać mleko. Do lekko roztrzepanego jajka dodać trochę ciepłego mleka i wymieszać, wlać do reszty mleka. Dodać cukier, sól, kardamon i dokładnie wymieszać.
Wymieszać drożdże z mąką. Dodać do mlecznej mieszanki odrobinę i wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę ubijając, a kiedy stanie się gęsta, mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać masło i ugniatać dłońmi do całkowitego połączenia.
Przenieść ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniatać 10 minut – do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni (można podsypać mąką w razie konieczności). Przenieść ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Migdały zmieszać z cukrem. Po godzinie odkryć ciasto, uderzyć w nie pięścią i ugniatać chwilę na stolnicy wysypanej mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm.
Na połowie rozłożyć kawałki masła, rozsypać mieszankę migdałów z cukrem. Złożyć na pół, powstanie prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 25 cm. Lekko docisnąć. Ułożyć poziomo. Używając ostrego noża wycinać paski o szerokości 2 cm i długości 25 cm. Trzymając pasek w obu dłoniach zwinąć go spiralnie a następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zwinąć w kształcie muszli ślimaka
a końce wcisnąć pod spód.
Przykryć bułeczki ściereczkami i pozostawić w ciepłym miejscu 10 minut.
Następnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około 10 minut – do momentu kiedy bułeczki nabiorą złocistobrązowej barwy.
źródło
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1526