Wykonanie

Fantastyczny przepis na precle, będziecie bardzo zadowoleni! Na słodko, na słono, w zależności jak lubicie.
Ciasto drożdżowe, z którym aż miło się pracuje.
Precelki, podobnie jak bajgle, wymagają od nas odrobinę więcej pracy; gotowe ciasto najpierw się obgotowuje, następnie piecze w bardzo wysokiej temperaturze. Wszystko po to, by uzyskać tę niepowtarzalną ciemnozłotobrązową skórkę, lekko spękaną, która z
solą morską smakuje jak... słone paluszki! Smaczne zarówno na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno - zawsze mięciutkie i puszyste w środku. Znakomita przekąska na rodzinne letnie wypady :-).Składniki na ciasto (8 dużych precli):1,5 szklanki letniej
wody1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży lub 14 g
drożdży świeżych4,5 szklanki
mąki pszennej56 g
masła, roztopionegoPonadto:2 litry
wody5 łyżek
sody oczyszczonejdo posypania:
sól morska,
mak, posiekane
orzechy np. laskowe,
migdały, drobny
cukier wymieszany z
cynamonem (dodatkowo w wersji słodkiej rozpuszczone
masło do posmarowania precli)
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania precli przed pieczeniem
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W szerokim garnku zagotować
wodę z
sodą.Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części, około 145 g każda. Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 cm. Uformować na kształt precla (tutaj instrukcja), odłożyć na blaszkę oprószoną
mąką bądź wyłożoną matą teflonową.

Po skończeniu formowania
precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od
precelka uformowanego najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść
precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą
wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie
precelki.Precle posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
wodą, posypać
solą morską,
makiem lub pokruszonymi
orzechami. Precle, które chcemy obtoczyć w
cynamonowym cukrze posmarować
żółtkiem roztrzepanym z
wodą niczym nie posypując.Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.Precle na słodko od razu po wyjęciu z piekarnika posmarować roztopionym
masłem i obtoczyć w
cynamonowym cukrze*.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Aby otrzymać
cynamonowy cukier wystarczy wymieszać 3 łyżki drobnego
cukru do wypieków z 1 łyżką zmielonego
cynamonu.Smacznego :-).



Źródło przepisu - Alton Brown .