ßßß
Lekkie i delikatne, na zdrowej mące. Idealne na śniadanie :-). Najlepsze podawane ze świeżymi owocami i/lub jogurtem. Zamiast jagód (nie miałam) użyłam borówki amerykańskiej, ale nadają się praktycznie każde drobne owoce jagodowe. Smacznego :-).Składniki:1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli3 duże jajka1 szklanka maślanki lub kefiru2 łyżki miodu1/4 szklanki oleju słonecznikowego1 szklanka jagód (jeśli zamrożone - wcześniej odmrozić na ręczniczku kuchennym)W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, sól. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: lekko rozbite jajka, maślankę, olej, miód. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać rózgą kuchenną lub zmiksować, by nie było grudek, wmieszać jagody.Nabierać pełną łyżkę ciasta i smażyć na niewielkiej ilości oleju, odwracając na drugą stronę, kiedy na powierzchni placków pokażą się pęcherzyki powietrza. Należy uważać przy smażeniu, ponieważ placki mają tendencję do przypalania się.Smacznego :-).Przepis ze strony, zmodyfikowany.