Wykonanie

Lekkie i delikatne, na zdrowej
mące. Idealne na śniadanie :-). Najlepsze podawane ze świeżymi
owocami i/lub
jogurtem. Zamiast
jagód (nie miałam) użyłam
borówki amerykańskiej, ale nadają się praktycznie każde drobne
owoce jagodowe. Smacznego :-).Składniki:1,5 szklanki
mąki orkiszowej razowej2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 duże
jajka1 szklanka
maślanki lub
kefiru2 łyżki
miodu1/4 szklanki
oleju słonecznikowego1 szklanka
jagód (jeśli zamrożone - wcześniej odmrozić na ręczniczku kuchennym)W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę, proszek,
sodę,
sól. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: lekko rozbite
jajka,
maślankę,
olej,
miód. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać rózgą kuchenną lub zmiksować, by nie było grudek, wmieszać
jagody.Nabierać pełną łyżkę ciasta i smażyć na niewielkiej ilości
oleju, odwracając na drugą stronę, kiedy na powierzchni placków pokażą się pęcherzyki powietrza. Należy uważać przy smażeniu, ponieważ placki mają tendencję do przypalania się.Smacznego :-).Przepis ze strony, zmodyfikowany.