Wykonanie
Pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Z różowym akcentem - z okazji Różowego Tygodnia, w którym zwracamy szczególną uwagę na istotę badań profilaktycznych w walce z
rakiem piersi.

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl(podaję ze swoimi zmianami)1 1/2 szklanki
mąki orkiszowej razowej2 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3 duże
jajkaszklanka
maślanki lub
kefiru2 łyżki
miodu1/4 szklanki
oleju słonecznikowegoszklanka
malin3-4 łyżki prażonych pestek
słonecznikaW jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę, proszek,
sodę,
sól. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: rozbite
jajka,
maślankę,
olej,
miód. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać by nie było grudek, wmieszać
maliny i
pestki dyni.Nabierać pełną łyżkę ciasta i smażyć na niewielkiej ilości
oleju, odwracając na drugą stronę, kiedy na powierzchni placków pokażą się pęcherzyki powietrza. Należy uważać przy smażeniu, ponieważ placki mają tendencję do przypalania się.Smacznego!



***