ßßß
Tłusty czwartek... wróble ćwierkają, że to już niedługo ;-). Warto wypróbować przepis na fantastyczne, puchate i lekkie oponki drożdżowe, pachnące pomarańczami, z pomarańczowym lukrem. Smażymy je tradycyjnie, jak pączki, w głębokim tłuszczu, można też we frytkownicy. Bardzo polecam, można od razu podwoić porcję ;-).Składniki na około 20 sztuk:2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych1 szklanka mleka, letniego3 żółtka1/3 szklanki drobnego cukru do wypiekówpół łyżeczki soli60 g masła, roztopionego1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub likieru pomarańczowego, cytrusowego)skórka otarta z 1 pomarańczyMąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. literatką), wykrawać oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ oponki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.Polukrować i podawać.Lukier pomarańczowy:1 szklanka cukru pudru, przesianego3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórka otarta z 1 pomarańczySkładniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować według przepisu.Smażysz oponki po raz pierwszy? Przeczytaj koniecznie notkę, jak przygotować perfekcyjne pączki (lub oponki drożdżowe).Smacznego :-).
