Wykonanie

Jest ciepło, jest wiosennie,
pora wrócić do blogowania :-). Dziękuję Wam za życzenia świąteczne, za to, że zaopiekowaliście się blogiem, że jesteście i że czekacie na nowe przepisy...Muffiny są wspaniałe. Bardzo mięciutkie (nawet na drugi dzień), z delikatną posypką z demerary i
płatków migdałowych. Smakują wybornie, doskonałe do zabrania na piknik, moje dzieci wręcz nie mogły się od nich oderwać (a może dlatego, że długo nie piekłam? ;-). Polecam bardzo!Składniki na około 12 muffinek:1,5 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko100 ml
maślanki lub
kefiru80 ml
syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)pół szklanki
oleju słonecznikowego lub rzepakowegopół szklanki
płatków owsianych (górskich)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej250 g
ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych
owoców)Dodatkowo na posypanie:
cukier demerara
płatki migdałoweWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę - przesiać, odłożyć.W jednym naczyniu wymieszać suche składniki:
mąkę,
cukier,
płatki, proszek,
sodę. W drugim mokre: roztrzepane
jajko,
maślankę,
syrop ananasowy,
olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników np. widelcem (nie miksować), wmieszać
owoce.Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu posypać
płatkami migdałowymi i
cukrem demerara.Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudzić.Smacznego :-).
