Wykonanie

Słodziaki babeczkowe, które były u nas na Mikołajki :-). Tradycyjne ciasto babeczkowe z nutą
kokosową,
krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.. Prezentacja babeczek w dużej mierze zależy od Waszych zdolności i wyobraźni, których na pewno na tegoroczne Święta Wam nie zabraknie!Składniki na 9 babeczek (lub 6 wyższych, jak u mnie):110 g
masła80 g drobnego
cukru do wypieków110 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka2 łyżeczki ekstraktu
kokosowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt
kokosowy i dobrze wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto:300 ml
śmietany kremówki 36%2 pełne łyżki
serka mascarpone1 łyżeczka ekstraktu
kokosowego1 łyżka
cukru pudruwiórki kokosowe do obsypaniaczerwone
groszki czekoladowe do dekoracjiWszystkie składniki powinny być schłodzone.W naczyniu umieścić kremówkę,
mascarpone,
cukier puder. Ubijać, do otrzymania gęstej masy (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Pod sam koniec dodać ekstrakt i zmiksować.
Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą (1 cm) okrągłą tylką. Udekorować babeczki, oprószyć wiórkami kokosowymi. Na szczycie każdej z babeczek umieścić
czekoladowy pomponik :-).Smacznego :-).

