ßßß
Słodziaki babeczkowe, które były u nas na Mikołajki :-). Tradycyjne ciasto babeczkowe z nutą kokosową, krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.. Prezentacja babeczek w dużej mierze zależy od Waszych zdolności i wyobraźni, których na pewno na tegoroczne Święta Wam nie zabraknie!Składniki na 9 babeczek (lub 6 wyższych, jak u mnie):110 g masła80 g drobnego cukru do wypieków110 g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka2 łyżeczki ekstraktu kokosowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt kokosowy i dobrze wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto:300 ml śmietany kremówki 36%2 pełne łyżki serka mascarpone1 łyżeczka ekstraktu kokosowego1 łyżka cukru pudruwiórki kokosowe do obsypaniaczerwone groszki czekoladowe do dekoracjiWszystkie składniki powinny być schłodzone.W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone, cukier puder. Ubijać, do otrzymania gęstej masy (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Pod sam koniec dodać ekstrakt i zmiksować.Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą (1 cm) okrągłą tylką. Udekorować babeczki, oprószyć wiórkami kokosowymi. Na szczycie każdej z babeczek umieścić czekoladowy pomponik :-).Smacznego :-).
