ßßß Cookit - przepis na Mikołajkowe babeczki

Mikołajkowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Słodziaki babeczkowe, które były u nas na Mikołajki :-). Tradycyjne ciasto babeczkowe z nutą kokosową, krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.. Prezentacja babeczek w dużej mierze zależy od Waszych zdolności i wyobraźni, których na pewno na tegoroczne Święta Wam nie zabraknie!
Składniki na 9 babeczek (lub 6 wyższych, jak u mnie):
110 g masła
80 g drobnego cukru do wypieków
110 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt kokosowy i dobrze wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto:
300 ml śmietany kremówki 36%
2 pełne łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
1 łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe do obsypania
czerwone groszki czekoladowe do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone, cukier puder. Ubijać, do otrzymania gęstej masy (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Pod sam koniec dodać ekstrakt i zmiksować.
Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą (1 cm) okrągłą tylką. Udekorować babeczki, oprószyć wiórkami kokosowymi. Na szczycie każdej z babeczek umieścić czekoladowy pomponik :-).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mikolajkowe-babeczki