Wykonanie

Mazurki z
owocami suszonymi to wyjątkowy rodzaj przysmaków wielkanocnych. Mogą być takie, jakie lubicie, bez dodatku
cukru (wszak całą
słodycz mają w sobie
owoce). Z
daktylami,
śliwkami,
figami,
morelami,
żurawiną... niech nic nie ogranicza Waszej wyobraźni. Ten mazurek - na pewno posmakuje fanom
daktyli - i tylko im, choć smak ciekawy. Skomponujcie swój własny mazurek, zużyjcie zapasy
suszonych owoców!Składniki na ciasto kruche:350 g
mąki pszennej50 g
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła, schłodzonego1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%2
żółtkaMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto - wałeczki lub listki wokół, itp., jeśli lubicie. Ciasto ponakłuwać widelcem.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.Składniki na masę
daktylową (lub z innych
suszonych owoców):1,5 szklanki
suszonych daktyli1
jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki2 łyżki
soku z cytrynypół szklanki
wodyWszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż
owoce mocno zmiękną. Zmiksować blenderem.Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, dowolnie ozdobić.Smacznego :-).