Wykonanie
Sukcesywnie przełamuję rodzinną tradycję niepieczenia mazurków- piekę mazurki. Ten jeszcze czeka w całości , ale elementy składowe to same pyszności, więc pewnie zły nie będzie. No, ale trzeba dodać, że ja uwielbiam
daktyle.Jest to prostokąt wielkości około 21x30 cm. Ciasta z podanych proporcji wystarczy na takie dwa
spody (no może jeden nieco mniejszy), razem z warkoczem- a przynajmniej mi wystarczyło. Nadzienia wystarczyło na jeden, więc drugi skomponowałam ze składników, które miałam pod rękę, skosztuję i zastanowię się czy warto rozpowszechniać.P.S. Warto! Jest mniamniusi, o tutaj.P.S.2. Wesołych Świąt!Źródło .Składniki na ciasto kruche:35 dag
mąki pszennej50 g
cukru pudru20 dag
masła1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany2
żółtkaWszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm - użyłam mniejszej formy, by zrobić ozdobny wałeczek z ciasta (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze
spodem.Składniki na masę
daktylową (lub z innych
suszonych owoców):1,5 szklanki
suszonych daktyli1
jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki2 łyżki
soku z cytrynypół szklanki
wody * do kwaskowych
owoców np.
żurawiny - można dodać
cukruWszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż z
owoców zrobi się pulpa. Zmiksować blenderem. Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, ozdobić.
