Wykonanie
ENGLISH VERSION

Nie wierzę w przypadki, ale ta
tarta zrobiła się przypadkowo ;)Że niby mazurek w czerwcu? A gdzie tam! Miało być coś zupełnie innego. Spód nie wyszedł taki jaki miał wyjść, więc zaczęłam kombinować… I wyszło naprawdę pyszne ciasto! Takie nietypowe w smaku…Ale przyznaję, że wstawiam ten przepis przede wszystkim ze względu na kruchy spód… Jest obłędny. Właściwie nie wiem czy powinnam mówić „kruchy”, bo to ciasto jest takie… półfrancuskie :)Podejrzewam, że gdybym się nastawiła, że
będę robiła ciasto półfrancuskie, nie wyszłoby takie dobre ;PNastępnym razem wypróbuję ten spód z innymi dodatkami… No i oczywiście powalczę, żeby
tarta wyglądała tak jak sobie zaplanowałam :)Składniki (forma do tarty 26cm):175g
mąki pszennej130g zimnego
masłapół łyżeczki
cukru pudrupół łyżeczki
soli35ml
mlekażółtkoMąkę połączyć z
cukrem pudrem i
solą.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do
mąki.
Żółtko roztrzepać z
mlekiem.Dodać do
mąki.Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.Uformować kulę z ciasta, delikatnie spłaszczyć i schłodzić w lodówce.Formę do tarty posmarować
masłem i oprószyć delikatnie
mąką.Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka milimetrów. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty.Spód ponakłuwać widelcem.Piekarnik nagrzać do 220°C.Po włożeniu ciasta, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez około 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika.Wystudzić.Masa
daktylowo-śliwkowa:szklanka
suszonych daktylipół szklanki suszonych
śliwekjabłko2 łyżki
soku z cytrynypół szklanki
wodyJabłko obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki przełożyć do garnka.Zagotować.I tak pogotować je jeszcze chwilkę na małym ogniu aż
owoce troszkę zmiękną. Jakieś 5-8 minut.Całość zmiksować blenderem na gładką masę :)Wyłożyć na upieczony spód.Można posmarować roztopioną
gorzką czekoladą.Smacznego!


Masa znaleziona tutaj :)A ten obłędny spód tutaj :)