ßßß Cookit - przepis na Tarta z masą daktylowo-śliwkową

Tarta z masą daktylowo-śliwkową

nazwa

Wykonanie

ENGLISH VERSION
Nie wierzę w przypadki, ale ta tarta zrobiła się przypadkowo ;)
Że niby mazurek w czerwcu? A gdzie tam! Miało być coś zupełnie innego. Spód nie wyszedł taki jaki miał wyjść, więc zaczęłam kombinować… I wyszło naprawdę pyszne ciasto! Takie nietypowe w smaku…
Ale przyznaję, że wstawiam ten przepis przede wszystkim ze względu na kruchy spód… Jest obłędny. Właściwie nie wiem czy powinnam mówić „kruchy”, bo to ciasto jest takie… półfrancuskie :)
Podejrzewam, że gdybym się nastawiła, że będę robiła ciasto półfrancuskie, nie wyszłoby takie dobre ;P
Następnym razem wypróbuję ten spód z innymi dodatkami… No i oczywiście powalczę, żeby tarta wyglądała tak jak sobie zaplanowałam :)
Składniki (forma do tarty 26cm):
175g mąki pszennej
130g zimnego masła
pół łyżeczki cukru pudru
pół łyżeczki soli
35ml mleka
żółtko
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.
Żółtko roztrzepać z mlekiem.
Dodać do mąki.
Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.
Uformować kulę z ciasta, delikatnie spłaszczyć i schłodzić w lodówce.
Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka milimetrów. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty.
Spód ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Po włożeniu ciasta, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez około 25-30 minut.
Wyjąć z piekarnika.
Wystudzić.
Masa daktylowo-śliwkowa:
szklanka suszonych daktyli
pół szklanki suszonych śliwek
jabłko
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki wody
Jabłko obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki przełożyć do garnka.
Zagotować.
I tak pogotować je jeszcze chwilkę na małym ogniu aż owoce troszkę zmiękną. Jakieś 5-8 minut.
Całość zmiksować blenderem na gładką masę :)
Wyłożyć na upieczony spód.
Można posmarować roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Masa znaleziona tutaj :)
A ten obłędny spód tutaj :)
Źródło:https://sarenkabaking.wordpress.com/2015/06/24/tarta-z-masa-daktylowo-sliwkowa