Wykonanie

Mamoul to kruche arabskie
ciasteczka świąteczne, zwyczajowo pieczone na Ramadan, a najczęściej na święto kończące Ramadan, czy na Wielkanoc. Najczęściej z nadzieniem
daktylowym,
orzechowym lub
pistacjowym. Formowane w dłoniach i ozdabiane przy pomocy sprytnych 'szczypiec' lub przy użyciu specjalnych, ręcznie robionych drewnianych foremek. Inna foremka do innego rodzaju nadzienia. Pięknie pachnące podczas wypiekania :-). Procedura ich przygotowania wymaga czasu i cierpliwości. W niektórych przepisach wykorzystuje się
drożdże, semolinę, w wielu ciasto przygotowuje się dzień przed pieczeniem.. Kolejne upiekę z nadzieniem
orzechowym :-). Przepis prosto z Syrii.Składniki na około 40 (lub więcej)
ciastek:3 szklanki
mąki pszennej*pół szklanki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
cukru pudru2
jajka250 g
masła, w temperaturze pokojowej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
przyprawy mahlep**
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać
cukier, cały czas ucierając. Dodać
jajka, ekstrakt z
wanilii, zmiksować.Do masy
maślanej dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia, mahlep i zmiksować na gładką masę.Ciasto uformować w kulę. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki (
orzecha włoskiego) i cienką warstwą wylepiać (oprószoną wcześniej
mąką) drewnianą foremkę do
ciastek. W środek nakładać niepełną łyżkę nadzienia, przykrywając je znowu kruchym
ciastem.Uformowane w ten sposób
ciastko wyłożyć na formę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. W taki sam sposób uformować pozostałe
ciastka, układając je na blaszce w niedużej odległości od siebie.Piec w temperaturze 175°C przez 12 - 18 minut w zależności od wielkości foremki.
Ciasteczka są blade, z lekko podpieczonym złotym
spodem. Ostudzić na kratce, oprószyć pudrem.Nadzienie
daktylowe:400 - 500 g pasty daktylowej (lub drobno posiekanych
daktyli)3 łyżki roztopionego
masła klarowanego gheeW niedużym garnuszku podgrzać pastę i wymieszać razem z
masłem do połączenia. Przestudzić.* połowę warto zastąpić semoliną** mahlep -
przyprawa pochodząca z ziaren
wiśni wonnej; w kuchni bliskowschodniej i tureckiej stosowana przede wszystkim do wypieków i wyrobów cukierniczych dla wyostrzenia ich smaku. Intensywny smak, pomiędzy gorzkimi
migdałami a
wiśniami.Drewniane foremki do
ciasteczek można nabyć w sklepie arabskim . I tam również
przyprawę mahlep, trudną do dostania w tradycyjnych delikatesach.Smacznego :-).
