ßßß
Pogoda, no cóż, wpływa na plany, również te wypiekowe ;-). Więc dzisiaj do pieczenia nie będzie nic. A najlepiej, jak trochę przecieru z dyni macie w lodówce. Bo lody są luksusowe. Oprócz wspomnianego już przecieru można w nich znaleźć syrop klonowy, rum i otartą skórkę z pomarańczy, cynamon, imbir.. Wykonane na żółtkach i kremówce, więc i strukturę mają idealną. Smakują jak lody marchewkowe, bo choć ja lodów marchewkowych nigdy jeszcze nie jadłam, za to dokładnie tak sobie wyobrażam ich smak ;-). Koniecznie do wykonania!Składniki na około 1 , 8 litra:400 ml mleka500 ml śmietany kremówki1/2 szklanki syropu klonowego1/2 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki cukru (lub trochę więcej, do smaku)4 żółtka1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 szklanka puree z dyni*skórka otarta z 1 pomarańczy1 łyżka rumuW misie miksera umieścić żółtka, syrop klonowy, cukier (oba rodzaje) i zmiksować (końcówką do ubijania białek) na jasną, puszystą masę. Dodać cynamon, imbir, gałkę i zmiksować.Mleko i kremówkę umieścić w garnku, lekko podgrzać. Dodać masę żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać, do zgęstnienia. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy)?. Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z dyni, otartą skórkę z pomarańczy, rum, wymieszać. Wystudzić i schłodzić w temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).Mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszanką z lodówki zmiksować, by lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :)