ßßß
Kruche ciasto -> http://classy-chef.blogspot.com/2014/11/kruche-ciasto.html1 szklanka śmietanki kremówki1 szklanka mleka3 duże jajka plus 2 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii420 g purée z dyni http://classy-chef.blogspot.com/2014/11/puree-dyniowe.html0,5 szklanki purée z batata (puree z batata robimy w ten sam sposób co puree dyniowe)3/4 szklanki cukru1/4 szklanki syropu klonowego2 łyżeczki startego świeżego imbiru1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka soli kuchennejRozgrzej piekarnik do 200'C.Rozwałkuj kruche ciasto na koło o średnicy ok 25 cm i umieść w formie do pieczenia. Na cieście połóż papier do pieczenia, a następnie odważniki do pieczenia. Po 15 minutach pieczenia zdejmij odważniki oraz papier i piecz przez 5 min.Zmiksuj razem śmietankę, mleko, jajka, żółtka, i wanilię. W dużym garnku wymieszaj puree z dyni i batata, cukier, syrop klonowy, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut. Zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj aż masa bedzie gęsta i lśniąca (10-15 min). Zdejmij garnek z ognia. Miksując dodawaj powoli śmietanową masę. Przelej masę przez sitko do dużej miski i ponownie zmiksuj. Wylej masę na gorące ciasto i piecz w piekarniku przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 150'C i piecz przez 20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia (2-3h).