Wykonanie

Popularny hiszpański deser, jeden z tych, które się albo kocha, albo nie cierpi ;-). Nazwa 'smażone mleko' wzięła się od składników deseru; jest to usmażony, słodki,
mleczny pudding w chrupiącej panierce. Pachnący
wanilią i
cynamonem. Deser jest prosty w wykonaniu i z pewnością nie
drogi. Mi najbardziej smakuje ciepły, choć bardzo smaczny jest również na zimno. Dzieciom z wyglądu przypominał nuggetsy z kurczaczka ;-). Leche frita jest często podawane w okresie Wielkanocy. Warto spróbować, czy i Wam posmakuje :-).Składniki:pół szklanki
skrobi ziemniaczanej*3 szklanki
mleka 3,2%pół szklanki
cukru2
laski waniliiPanierka:2
jajka, roztrzepane1 szklanka bardzo drobnej
bułki tartej/jako panierki można również użyć
jajek i mąki/Ponadto:
olej do smażenia
cukier puder wymieszany z
cynamonem do oprószeniaDo niedużego garnuszka wsypać
skrobię ziemniaczaną. Dodać szklankę
mleka i dokładnie rozrobić, do rozpuszczenia
skrobi. Wlać pozostałe 2 szklanki
mleka, wsypać
cukier. Z 2
lasek wanilii wyskrobać nasionka i dodać do
mleka.** Zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować 1 - 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego
mlecznego budyniu.Przygotować naczynie (np. żaroodporne lub formę ceramiczną), w kształcie kwadratu o
boku 21 cm. Wysmarować cienką warstwą
oleju.Ugotowany, gorący
budyń przelać do naczynia, wyrównać, przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać budyniu, by nie utworzył się kożuch. Odstawić do przestudzenia, następnie schłodzić w lodówce, minimum przez 4 godziny, a najlepiej przez noc.Kolejnego dnia naczynie z
budyniem przejechać wzdłuż ścianek
ostrym, cienkim nożem. Odwracając naczynie, cały
budyń przełożyć na tacę lub deskę do krojenia. Pokroić w niewielkie kwadraty, o
boku około 2 cm.Na patelnię nalać
olej, do 6 mm - 1 cm głębokości (w zależności od tego jak wysokie będą Wasze porcje, po obróceniu na drugą stronę powinny być całe wysmażone). Każdą porcję
mlecznego budyniu obtaczać najpierw z roztrzepanym
jajku, następnie w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju, do brązowego koloru, z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z
oleju na papierowym ręczniczku.Jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem z
cynamonem. Podawać na ciepło lub schłodzone.Smacznego :-).* 1 szklanka = 250 ml** puste
laski wanilii warto wykorzystać do wykonania ekstraktu z
wanilii
Źródło inspiracji - foodnetwork.com