ßßß
Pyszne ciasto duńskie z domowym budyniem i aronią. Świetne deserowe bułeczki! Ciasto duńskie to ciasto lekko listkujące się, podobnie jak francuskie, ale z dodatkiem drożdży (zapewnie znane Wam z dyskontów z dodatkiem różnego, najczęściej słodkiego nadzienia). Przygotowujemy je uproszczoną metodą. Bułeczki rosną, są mięciutkie i chrupiące. Dzisiaj w wersji z budyniem i aronią - nie bójcie się jej owoców, w wypiekach całkowicie tracą swoją cierpkość/goryczkę. Z budyniem smakują po prostu pysznie :-).Składniki na 12 - 16 sztuk, w zależności od wielkości bułeczek.Składniki na ciasto duńskie:1 płat ciasta duńskiego wykonanego według tego przepisuSkładniki na krem budyniowy:400 ml mlekaziarenka wydrążone z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 16 g cukru wanilinowego4 duże żółtka70 g cukru30 g mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanejW większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać pół szklanki wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.Ponadto:450 g aronii, świeżej lub mrożonejjajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka, na glazuręWykonanie:Płat ciasta duńskiego rozwałkować na prostokąt o wielkości około 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kremem budyniowym i posypać owocami aronii. Zwinąć ściśle, jak naleśnika, by powstała rolada o długości 40 cm. Pokroić ją w plasterki, o grubości około 2 - 2,5 cm, przy pomocy ostrego noża lub wygodniej - nitki: kawałek nitki wkładamy pod zwinięte ciasto, następnie nad nim zaciskamy, krojąc w ten sposób ciasto na kawałki.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (3 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Bułeczki lekko spłaszczyć omączoną dłonią i przykryć luźno folią spożywczą. Pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 60 - 90 minut).Po wyrośnieciu danisze posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC do mocnego zezłocenia. Wyjąć, wystudzić i polukrować.Lukier:1 szklanka cukru pudru3 łyżki gorącej wodySkładniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki. Jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - wody.Smacznego :-).

