Wykonanie
Przepyszne, kruche ciasto, mnóstwo
orzechów i ten golden
syrup ... dawno nie
jadłam tak dobrego ciasta z
orzechami. To jest coś, co musicie upiec, by rozpieścić swoje podniebienia. Polecam, bardzo polecam! Przepis pochodzi z 'Lubię gotować'.Składniki na ciasto:25 dag
mąki pszennej20 dag
masła lub
margaryny60 g
cukru pudru2
żółtka20 dag zmielonych
orzechów włoskichWszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Ponadto:40 dag
orzechów (pekanów, laskowych, włoskich - może być mieszanka)10 dag golden
syrupu (lub płynnego
miodu)2 łyżki
syropu klonowegoCiasto można podzielić na 2 części (wtedy wyjdą 2 mniejsze placki o średnicy około 24 cm każdy- ja tak zrobiłam), lub zrobić jeden duży placek. Rozwałkować, posypując
mąką, lub wylepić nim blachę. Ciasto posmarować
syropem klonowym, na górę nasypać
orzechy, polać golden
syrupem (lub
miodem). Można zagiąć brzegi, by
miód nie wyciekł.Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić i pokroić.Smacznego :)