Wykonanie
Mazurek
orzechowy to wypiek, który możecie przygotować na nadchodzące święta. Dwa kruche blaty przełożyłam powidłami śliwkowymi, a wierzch udekorowałam polewą
orzechową prawie taką samą, jak w miodowniku .Mazurek
orzechowy nie tylko doskonale się prezentuje, ale też pozwoli Wam uniknąć pieczenia na ostatni moment, bo może być przygotowany na 2-3 dni przed świętami. Nie będziecie też musieli "męczyć się" z jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna.Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie
jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach.
Składniki:CIASTO280g
mąki pszennej160g
masła60g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki zimnej
wodyNADZIENIE200g
powideł śliwkowychPOLEWA ORZECHOWA150g
orzechów włoskich50g
masła50g
mioduWykonanie:CIASTO-
masło,
żółtka i
woda do ciasta powinny być zimne-
mąkę i
cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki
masło,
żółtka oraz zimną
wodę (można pominąć, jeśli ciasto dobrze się klei)- składniki wymieszać za pomocą noża lub mikserem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce- z papieru do pieczenia odrysować i wyciąć szablon w kształcie
jajka- ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia (najlepiej jest wałkować ciasto przez folię spożywczą lub drugi arkusz papieru) na placek niewiele większy od szablonu
jajka, przyłożyć szablon i dociąć ciasto do jego kształtu- oba placki nakłuć gęsto widelcem, schłodzić 30-60 minut w lodówce- schłodzone ciasto ułożyć jednocześnie na dużej blasze, lub piec po sobie (w tym czasie drugi placek powinien być w lodówce)- upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut lub do zrumienienia- upieczone placki pozostawić na blasze do ostygnięcia (są dość delikatne)- ostudzone ciasto można od razu dekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej
NADZIENIE-
powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją- rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić- zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiemPOLEWA ORZECHOWA-
orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki- do rondelka przełożyć
masło i
miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników- do rondelka wrzucić posiekane
orzechy, składniki wymieszać, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając- masę zdjąć z palnika, lekko ostudzić- masę
orzechową rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni górnego placka- gotowy mazurek zafoliować lub przykryć, schłodzić- w celu przedłużenia świeżości mazurka przechowywać w chłodnym miejscu