ßßß
Składniki:CIASTO280g mąki pszennej160g masła60g cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodyNADZIENIE200g powideł śliwkowychPOLEWA ORZECHOWA150g orzechów włoskich50g masła50g miodu
Wykonanie:CIASTO- masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną wodę (można pominąć, jeśli ciasto dobrze się klei)- składniki wymieszać za pomocą noża lub mikserem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce- z papieru do pieczenia odrysować i wyciąć szablon w kształcie jajka
- ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia (najlepiej jest wałkować ciasto przez folię spożywczą lub drugi arkusz papieru) na placek niewiele większy od szablonu jajka, przyłożyć szablon i dociąć ciasto do jego kształtu- oba placki nakłuć gęsto widelcem, schłodzić 30-60 minut w lodówce- schłodzone ciasto ułożyć jednocześnie na dużej blasze, lub piec po sobie (w tym czasie drugi placek powinien być w lodówce)- upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut lub do zrumienienia- upieczone placki pozostawić na blasze do ostygnięcia (są dość delikatne)- ostudzone ciasto można od razu dekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej
NADZIENIE- powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją- rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić- zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiemPOLEWA ORZECHOWA- orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki- do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników- do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając- masę zdjąć z palnika, lekko ostudzić- masę orzechową rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni górnego placka- gotowy mazurek zafoliować lub przykryć, schłodzić- w celu przedłużenia świeżości mazurka przechowywać w chłodnym miejscu