Wykonanie
Pyszne niekłopotliwe
ciasteczka orzechowe. Idealne do foremek z wyciskanymi wzorami.Przepis znaleziony na blogu Sto kolorów w kuchni . - Polecam :)Składniki:240g
orzechów włoskich lub laskowych1
jajkook. 7 łyżek
mąki pszennej4 łyżki
miodu lub golden
syrupu lub
syropu klonowego1 łyżeczka
masła lub
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 5mm i foremkami wycinać
ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnianka i piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 35
ciasteczek. Smacznego :)