Wykonanie
Najlepszy
orzechowy sernik, jaki próbowałam.. Szczególnie pyszna jest warstwa orzechowa, mogłaby zaistnieć nawet bez warstwy serowej ;-), ale razem tworzą zgrany duet. To sernik, który musicie upiec! Miłego weekendu!Składniki na spód:1 i 3/4 szklanki pokruszonych
ciastek pełnoziarnistych typu digestive1/3 szklanki
masła, roztopionegoSkładniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 - 8 minut.Składniki na masę
orzechową:2/3 szklanki golden
syrupu1/3 szklanki roztopionego
masła1 łyżka ciemnego
brązowego cukru2
jaja1,5 szklanki posiekanych
orzechów włoskich lub pekan1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki na masę
orzechową wymieszać w garnuszku, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 szklanka jasnego
brązowego cukru2 łyżki
mąki pszennej4
jajka2/3 szklanki kremówki 36%1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę
serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na masę
orzechową.Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu - blog Bake or Brake .