Wykonanie
Kruche babeczki
orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami
orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :)Przepis na około 36 mini babeczek.

Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej100 g
masła100 g kremowego
serka naturalnego (np. Bieluch)Masa:2
jajka (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki
brązowego cukru1 łyżka miękkiego
masła¾ szklanki posiekanych
orzechów włoskich½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego (lub 2-3 krople
olejku waniliowego)
Mąkę przesiać, dodać zimne
masło podzielone na mniejsze kawałki i
serek naturalny. Wszystko razem dobrze posiekać, a na końcu zagnieść krótko i owinięte w folię włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy (ciasto powinno być zimne, żeby w trakcie pieczenia nie obkurczało się i trzymało kształt).
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać
jajka i ekstrakt
waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Dodać posiekane
orzechy i wymieszać.


Ciasto rozwałkować cieniutko (ok. 2 mm grubości) na obsypanym
mąką blacie. Wyciąć foremką lub literatką kółka większe od średnicy gniazda formy do mini muffinków i wyłożyć je do foremki delikatnie dociskając. Napełnić masą do 2/3 wysokości.Babeczki piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, grzałka góra-dół.


