Wykonanie
Wyśmienite
dyniowe mini serniczki z
cytrysową nutą i sosem
toffi, które podałam z
sorbetem cytrynowym. Wypróbujcie, jak świetnie aromat
cytryny i
pomarańczy współgra z
dynią :-). Serniczki na kilka kęsów, ale zarazem solidny, sycący jesienny deser.Składniki na 12 sztuk:
ciastka Oreo (z usuniętym nadzieniem), pół opakowania czyli 6
ciastek600 g
twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie100 ml
śmietany kremówki 36%200 g puree z dyni*1 duże
jajko2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie budyniu
waniliowego (proszku), ok. 40 gświeżo otarta skórka z 1
pomarańczyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki wyższe o 1 cm od gniazda formy). Na dno każdej papilotki ułożyć 1 połowę
ciastka.W misie miksera umieścić
twaróg, kremówkę,
jajko,
cukier, puree z dyni,
budyń waniliowy, skórkę z
pomarańczy i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę
serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.Piec w temperaturze 160°C przez około 28 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Polać sosem
toffi (można też podać z
sorbetem cytrynowym).Sos
toffi:60 g jasnego
brązowego cukru1 łyżka golden
syrupu (lub
miodu)60 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%30 g
masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W małym garnuszku umieścić
cukier, golden
syrup i
masło. Podgrzewać, do roztopienia się
masła i rozpuszczenia
cukru. Zagotować i gotować przez 2 - 3 minuty. Dodać kremówkę, ostrożnie - reakcja może być gwałtowna, wymieszać. Gotować przez kolejne 3 minuty do zgęstnienia.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).