ßßß
Wyśmienite dyniowe mini serniczki z cytrysową nutą i sosem toffi, które podałam z sorbetem cytrynowym. Wypróbujcie, jak świetnie aromat cytryny i pomarańczy współgra z dynią :-). Serniczki na kilka kęsów, ale zarazem solidny, sycący jesienny deser.Składniki na 12 sztuk:ciastka Oreo (z usuniętym nadzieniem), pół opakowania czyli 6 ciastek600 g twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie100 ml śmietany kremówki 36%200 g puree z dyni*1 duże jajko2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku), ok. 40 gświeżo otarta skórka z 1 pomarańczyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować formę do muffinek, wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki wyższe o 1 cm od gniazda formy). Na dno każdej papilotki ułożyć 1 połowę ciastka.W misie miksera umieścić twaróg, kremówkę, jajko, cukier, puree z dyni, budyń waniliowy, skórkę z pomarańczy i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.Piec w temperaturze 160°C przez około 28 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić. Polać sosem toffi (można też podać z sorbetem cytrynowym).Sos toffi:60 g jasnego brązowego cukru1 łyżka golden syrupu (lub miodu)60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%30 g masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W małym garnuszku umieścić cukier, golden syrup i masło. Podgrzewać, do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Zagotować i gotować przez 2 - 3 minuty. Dodać kremówkę, ostrożnie - reakcja może być gwałtowna, wymieszać. Gotować przez kolejne 3 minuty do zgęstnienia.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).