Wykonanie

Przepyszne kruche babeczki z nadzieniem z
porzeczki czerwonej lub czarnej. Bez konieczności wcześniejszego podpiekania
spodu, przyozdobione paseczkami kruchego ciasta ułożonymi na kształt kratki. Babeczki świetnie się przechowują i pozostają kruche i smaczne przez kilka dni, warto je przygotować z wyprzedzeniem. Polecam :-).Składniki na kruche ciasto (18 babeczek):450 g
mąki pszennej150 g
masła, zimnego100 g
smalcu, zimnego1
żółtko100 g
cukru pudru3 łyżki
mleka, zimnego
Mąkę przesiać, dodać
masło,
smalec, posiekać, dodać
żółtko,
cukier,
mleko, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.Przygotować klasyczną formę do muffinek (mogą to być też metalowe pojedyncze karbowane foremki na babeczki). Wysmarować
masłem i oprószyć
mąką, nadmiar
mąki strzepać.Nadzienie
porzeczkowe:500 g
porzeczek (u mnie czerwona i czarna pół na pół)3 łyżki
skrobi (
mąki) ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianej150 g
cukruDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania babeczek
Porzeczki przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać ze
skrobią i
cukrem.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypując delikatnie
mąką rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szerokim
kubkiem lub foremką do wycinania
ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć nadzienia
porzeczkowego, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać paski kruchego ciasta i ułożyć je w kratkę na babeczkach. Posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta (pod koniec pieczenia nadzienie
porzeczkowe zacznie się wyraźnie gotować wewnątrz i 'bąbelkować' ponad babeczki). Wyjąć, przestudzić lekko w foremkach, następnie wystudzić na kratce.Wystudzone można oprószyć
cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.Smacznego :-).

