ßßß

Ciasto jest proste w wykonaniu, składniki też najprostsze na świecie, czas średnio długi ale na tyle krótki, że dacie radę zrobić przysmak dla rodziny przed śniadaniem czy na popołudniową kawę.Ciasto kruche:150 g mąki pszennej150 g mąki orkiszowej2 jajka1 żółtko150 g miękkiego masłaOwoce:400 g agrestumożna wykorzystać porzeczki, można mieszać agrest z porzeczkamiKruszonka:100 g mąki pszennej50 g mąki orkiszowej150 - 200 g cukru - pamiętajcie, że agrest jest bardzo kwaśny i kruszonka powinna to zrównoważyć150 g miękkiego masłaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i nie martwiąc się o dobre wyrobienie, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.W międzyczasie przygotowujemy owoce. Trzeba je oczywiście umyć, potem usunąć ogonki, przekroić na połówki i zasypać paroma łyżkami cukru zmieszanego ze startą skórką z cytryny. Skórka nada owocom cudowny aromat.Rozgrzewamy piekarnik do 160'C. Dość duże naczynie do pieczenia - blaszkę czy naczynie żaroodporne - smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto z lodówki wykładamy na spód. Ja robię to rozwałkowując ciasto na blacie i przenosząc je na wałku do naczynia. Wystające krawędzie wykorzystuję do wylepienia dziur i braków w cieście.Nakłuwamy i pieczemy przez 20 minut.
Przygotowujemy kruszonkę, czyli mieszamy składniki i szybko zagniatamy. Wyjmujemy spód, kładziemy na wierzch agrest.
Teraz czas na posypanie całości dużymi kawałkami kruszonki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180'C i pieczemy przez 30 - 40 minut, czasami trochę dłużej, aż lekko zbrązowieje na wierzchu.

Ciasto jest doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło, z dodatkiem jogurtu greckiego.