Wykonanie
Lato, lato i ...
agrestPo czasie spędzonym w egzotycznych zakątkach, zatęskniłam bardzo za rodzimymi specjałami. Uwielbiam korzystać z sezonowych pysznosci i dlatego zajrzałam na lokalny ryneczek. Kolorów, zapachów i kształtów
owocowych i warzywnych takie mnóstwo, że nie wiedziałam po co sięgnąć. Wybór padł na
agrest.Bardzo lubię kontrast kwaśnego smaku
agrestu ze
słodyczą ciasta, szczególnie kruchego
spodu z kruszonką.
Agrest już czekał, a ja nerwowo szukałam przepisu na ciasto, które spełniłoby moje wyobrażenie o idealnym cieście z
agrestem. Brytyjskie i amerykańskie zródła przepisowe nie sprawdziły się; jak tak sobie przypominam moje bywanie w tamtejszych cukierniach czy kawiarniach, to nie pamiętam ciast
agrestowych. Zaczęłam więc przeszukiwać nasze strony i sukces.Po pewnych modyfikacjach przepisu znalezionego na stronie mojewypieki.com, udało mi się upiec dokładnie to, o co mi chodziło. Dodatkowym atutem tego ciasta jest udział
mąki orkiszowej, która nadaje bardzo specyficyczny smak idealnie współgrający z kwaśnością
agrestu.


Ciasto jest proste w wykonaniu, składniki też najprostsze na świecie, czas średnio długi ale na tyle krótki, że dacie radę zrobić przysmak dla rodziny przed śniadaniem czy na popołudniową
kawę.Ciasto kruche:150 g
mąki pszennej150 g
mąki orkiszowej2
jajka1
żółtko150 g miękkiego
masłaOwoce:400 g
agrestumożna wykorzystać
porzeczki, można mieszać
agrest z
porzeczkamiKruszonka:100 g
mąki pszennej50 g
mąki orkiszowej150 - 200 g
cukru - pamiętajcie, że
agrest jest bardzo kwaśny i kruszonka powinna to zrównoważyć150 g miękkiego
masłaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko i nie martwiąc się o dobre wyrobienie, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.W międzyczasie przygotowujemy
owoce. Trzeba je oczywiście umyć,
potem usunąć ogonki, przekroić na połówki i zasypać paroma łyżkami
cukru zmieszanego ze startą
skórką z cytryny. Skórka nada
owocom cudowny aromat.Rozgrzewamy piekarnik do 160'C. Dość duże naczynie do pieczenia - blaszkę czy naczynie żaroodporne - smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto z lodówki wykładamy na spód. Ja robię to rozwałkowując ciasto na blacie i przenosząc je na wałku do naczynia. Wystające krawędzie wykorzystuję do wylepienia dziur i braków w cieście.Nakłuwamy i pieczemy przez 20 minut.


Przygotowujemy kruszonkę, czyli mieszamy składniki i szybko zagniatamy. Wyjmujemy spód, kładziemy na wierzch
agrest.


Teraz czas na posypanie całości dużymi kawałkami kruszonki.


Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180'C i pieczemy przez 30 - 40 minut, czasami trochę dłużej, aż lekko zbrązowieje na wierzchu.



Ciasto jest doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło, z dodatkiem
jogurtu greckiego.