ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTECZKA

KRUCHE CIASTECZKA

nazwa

Wykonanie

Idealne do herbaty. Pozwalają na wiele modyfikacji- w okresie świątecznym można dodać do nich przyprawę korzenną czy cynamon. Stwarzają dużo możliwości w kwestii dekorowania, choć u nas w domu największą popularnością cieszą się te "naturalne". W zamkniętym pojemniku można je przechowywać 2-3 tygodnie.
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
150g zimnego masła
175g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 małe opakowanie proszku do pieczenia (na 0.5kg mąki)
1/2 łyżeczki sody
Utrzeć jajka i żółtko z cukrem. Dodać masło, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po wyjęciu wałkować na grubość około 0.5cm i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180C (z termoobiegiem) około 10 minut (aż będą lekko brązowe na brzegach).
Smacznego :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2012/08/kruche-ciasteczka.html