Wykonanie
Pojawiły się kolejne letnie
owoce -
czerwone porzeczki :) Nie
będę ukrywać, że nie jestem ich wielką fanką. Chyba bardziej odpowiadają mi słodkie
owoce :) Jednak ciasto z
porzeczkami w roli głównej jest przepyszne :) Może skusicie się na kawałeczek?

300g
mąki pszennej120g
masła80g
cukru trzcinowegołyżka
śmietanyjajko300g czerwonych
porzeczekłyżka
cukru+ 120g
mąki+ 50g
cukru trzcinowego+ 80g
masłaMąkę przesiej do miski, dodaj
cukier,
masło pokrojone na kawałki,
śmietanęi
jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Porzeczki obierz, umyj i przełóż do miski. Następnie zasyp je 2 łyżkami
mąkii
cukru. Gotowe
porzeczki przełóż na podpieczony spód ciasta. Z
mąki,
cukrui
masło zrób kruszonkę. Następnie wyłóż ją na porzeczkach. Ciasto włóż ponownie do piekarnika, piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Podawaj po przestudzeniu.Smacznego :)

