ßßß Cookit - przepis na Ciasto kruche z porzeczkami i kruszonką

Ciasto kruche z porzeczkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pojawiły się kolejne letnie owoce - czerwone porzeczki :) Nie będę ukrywać, że nie jestem ich wielką fanką. Chyba bardziej odpowiadają mi słodkie owoce :) Jednak ciasto z porzeczkami w roli głównej jest przepyszne :) Może skusicie się na kawałeczek?
300g mąki pszennej
120g masła
80g cukru trzcinowego
łyżka śmietany
jajko
300g czerwonych porzeczek
łyżka cukru
+ 120g mąki
+ 50g cukru trzcinowego
+ 80g masła
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę
i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Porzeczki obierz, umyj i przełóż do miski. Następnie zasyp je 2 łyżkami mąki
i cukru. Gotowe porzeczki przełóż na podpieczony spód ciasta. Z mąki, cukru
i masło zrób kruszonkę. Następnie wyłóż ją na porzeczkach. Ciasto włóż ponownie do piekarnika, piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawaj po przestudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/07/ciasto-kruche-z-porzeczkami-i-kruszonka.html