Wykonanie
Jagody to kolejne, długo wyczekiwane letnie
owoce. Uwielbiam je pod każdą postacią - koktajle, muffinki, jako dodatek do owsianki, czy też jako główny element letniego ciasta :) Ciasto z
jagodami i kruszonką to moja propozycja na letnie, niedzielne popołudnie :) Skusicie się? :)

300g
mąki pszennej120g
masła80g
cukru trzcinowegołyżka
śmietanyjajko400g
jagódłyżka
cukru+ 120g
mąki+ 50g
cukru trzcinowego+ 80g
masłaMąkę przesiej do miski, dodaj
cukier,
masło pokrojone na kawałki,
śmietanę i
jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Jagody umyj i przełóż do miski. Następnie zasyp je 2 łyżkami
mąki i
cukru. Gotowe
owoce przełóż na podpieczony spód ciasta. Z
mąki,
cukru i
masło zrób kruszonkę. Następnie wyłóż ją na jagodach. Ciasto włóż ponownie do piekarnika, piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Podawaj po przestudzeniu.Smacznego :)
