ßßß Cookit - przepis na Korzenne tiramisu

Korzenne tiramisu

nazwa

Wykonanie

Prawdziwie świąteczny deser! Klasyka w najlepszym wydaniu z nutą przyprawy do piernika :-). Tym razem w tiramisu zmniejszyłam ilość białek dodawanych do masy mascarpone, by deser lepiej prezentował się na świątecznym stole. Nie straciło nic z niezwykłego smaku, pięknie się kroi i nakłada. Nie smakuje mocno piernikowo, to raczej akuratna nuta i smak, który pokochacie... Dla osób, które bez tiramisu nie wyobrażają sobie Świąt!
Jeśli chcielibyście przygotować wersję bez surowych jajek, łatwo przygotować masę serkową z dodatkiem białej czekolady . Smakuje równie wspaniale :-).
Składniki:
300 - 400 g biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
190 ml kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 190 ml wrzącej wody), wystudzonej
60 ml likieru kawowego np. Tia Maria
4 duże żółtka
2 białka
3 łyżki cukru pudru
500 g mascarpone, schłodzonego
4 łyżeczki przyprawy do piernika Kotanyi
1 łyżeczka cynamonu
2,5 łyżki kakao
W miseczce wymieszać kawę z likierem kawowym i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.
Przygotować foremkę prostokątną o wymiarach 15 x 28 cm. Połowę biszkoptów nasączyć w kawie z likierem i przyprawą (biszkopty powinny być dobrze nasączone, ale kawa nie może z nich cieknąć), wyłożyć dno foremki.
Białka odseparować od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać mascarpone, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę cynamonu, zmiksować do połączenia i ubijać dłużej, do otrzymania kremu o musowej konsystencji. W osobnej miseczce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy z mascapone i bardzo delikatnie wymieszać.
Połowę otrzymanej masy wyłożyć na przygotowaną wcześniej warstwę biszkoptów, wyrównać.
Czynność powtórzyć - w foremce ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie, przykryć pozostałym kremem, wyrównać.
Formę przykryć przezroczystą folią spożywczą, by deser nie chłonął zapachów z lodówki. Schłodzić przez noc w lodówce.
Przed samym podaniem deser oprószyć kakao wymieszanym z 1 łyżeczką przyprawy do piernika i przesianym przez sitko. Podawać.
Smacznego :-).
----------------------------------------------
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/korzenne-tiramisu