Wykonanie

TiramisuPrint RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive
Time12 godzinPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive
Time12 godzin

TiramisuPrint RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive
Time12 godzinPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive
Time12 godzinSkładniki500 g
mascarpone3 szt.
jajek oddzielnie
żółtka i
białka3,5 łyżki
cukru pudru2 paczki
biszkoptów lady fingers1 szklanka
kawy rozpuszczalna (z około 5-6 łyżeczek), pażona (3
espresso)4 łyżki
kakao2 łyżki
likieru amarreto lub
kawowego opcjonalniePorcje: osóbSposób przygotowaniaPrzygotować wysoką (minimum 8 cm) formę o średnicy 25 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna. Od wielkości formy zależy ilość warstw jakie uda się nam ułożyć. Można również deser układać w pucharkach.Zaparzyć
kawę i ostudzić, wymieszać z
likierem.
Jajka włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka umieścić w misce dodać
cukier puder i zmiksować(do potrojenia objętości) na jasną puszystą masę. Następnie powoli dodawać
mascarpone i delikatnie mieszać trzepaczką lub miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać
białka i delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą).
Białka można wykorzystać w całości lub tylko część. To zależy od nas jak puszysty chcemy
mieć krem.
Biszkopty zanurzać na chwilę i w
kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką
kakao. Namoczyć kolejną porcję
biszkoptów w
kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego
kakao. Posmarować kremem, posypać
kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę
biszkoptów, kremu i
kakao (mogą być tylko dwie warstwy to w zależności od wybranej formy). Schładzać przez minimum 4 godziny (najlepiej jednak całą noc).Share this Recipe