ßßß
TiramisuPrint RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive Time12 godzinPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive Time12 godzin
TiramisuPrint RecipeDanie DeseryKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive Time12 godzinPorcje Czas przygotowania10 osób 30 minutPassive Time12 godzinSkładniki500 g mascarpone3 szt. jajek oddzielnie żółtka i białka3,5 łyżki cukru pudru2 paczki biszkoptów lady fingers1 szklanka kawy rozpuszczalna (z około 5-6 łyżeczek), pażona (3 espresso)4 łyżki kakao2 łyżki likieru amarreto lub kawowego opcjonalniePorcje: osóbSposób przygotowaniaPrzygotować wysoką (minimum 8 cm) formę o średnicy 25 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna. Od wielkości formy zależy ilość warstw jakie uda się nam ułożyć. Można również deser układać w pucharkach.Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem. Jajka włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka umieścić w misce dodać cukier puder i zmiksować(do potrojenia objętości) na jasną puszystą masę. Następnie powoli dodawać mascarpone i delikatnie mieszać trzepaczką lub miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą). Białka można wykorzystać w całości lub tylko część. To zależy od nas jak puszysty chcemy mieć krem.Biszkopty zanurzać na chwilę i w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao (mogą być tylko dwie warstwy to w zależności od wybranej formy). Schładzać przez minimum 4 godziny (najlepiej jednak całą noc).Share this Recipe