Wykonanie
Pyszna, miękka i szybka krajanka z dodatkiem
płatków owsianych i
mąki razowej, posmarowana cienką warstwą
dżemu. Ponieważ nie wychodzi jej dużo (zaledwie mała blaszka 18 x 18 cm) zastanówcie się najpierw, czy nie lepiej od razu podwoić składniki i upiec porządny kawałek ;). Przepis
Sary Lewis z '200 cakes and bakes'. Polecam.Składniki na 9 kwadratów:125 g
masła125 g golden
syrupu (można zastąpić płynnym
miodem)80 g jasnego
cukru muscovado125 g
płatków owsianych125 g
mąki razowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej25 g
wiórków kokosowychPonadto:4 łyżki
dżemu truskawkowego2 łyżki
wiórków kokosowychDo małego garnuszka włożyć
masło,
syrup,
cukier i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia i wymieszania składników.Zdjąć garnuszek z palnika, wsypać
płatki owsiane,
mąkę, proszek,
sodę i wiórki.Formę 18 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Wyjąć, ostudzić przez 10 minut, pociąć na 9 kwadratów. Posmarować
dżemem i posypać wiórkami kokosowymi. Można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni.Smacznego :)