Wykonanie


Pierniczki upieczone? Jeśli tak, można przystąpić do ozdabiania. Przyznam, że nie lubię wyszukanych ozdób na pierniczkach (chociaż mi się podobają), ponieważ zazwyczaj nie mam na to czasu jak i brakuje mi cierpliwości... Dlatego takie glazury jak te są dla mnie wybawieniem.. Pierniczki wyglądają pięknie i są takie kuszące. Teraz tylko do puszki i... wytrzymać do świat ;-).28 g
gorzkiej czekolady3 i 1/4 szklanki
cukru pudru2,5 łyżki
kakao2 łyżeczki
syropu kukurydzianego (lub melasy,
miodu, golden
syrupu)1/3 szklanki
wody1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiCzekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, rozpuścić w małym rondelku nad parą cały czas mieszając (można też w mikrofali).
Cukier puder przesiać z
kakao do dużej miski.
Syrop kukurydziany i
wodę doprowadzić do wrzenia w małym rondelku, wymieszać i wlać do miski z
cukrem - dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać roztopioną
czekoladę i ekstrakt z
wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Skorygować konsystencję kroplami gorącej
wody w razie potrzeby, dobrze miksując za każdym razem.Ozdobić pierniczki (ja nabijam delikatnie pierniczek od
spodu na wykałaczkę, następnie maczam w glazurze). Glazura dość szybko krzepnie, można ją trzymać w naczyniu z gorącą
wodą w czasie nakładania na pierniczki. Gdyby zastygła całkowicie, można ją podgrzać i dodać kilka kropel gorącej
wody, wymieszać do gładkości.
Lukier do pierniczków:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki gorącej
wody lub
soku z cytrynybarwniki spożywcze - opcjonalnie
Cukier dokładnie rozprowadzić z
wodą; jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel
wody, jeśli zbyt rzadki - dodać
cukru pudru.Ozdobić pierniczki,
lukier dość szybko zastyga.Smacznego :-).


Przepis na glazurę
czekoladową - Bajaderka z 'MniamMniam.