ßßß Cookit - przepis na Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków

Glazura czekoladowa i lukier do pierniczków

nazwa

Wykonanie

Pierniczki upieczone? Jeśli tak, można przystąpić do ozdabiania. Przyznam, że nie lubię wyszukanych ozdób na pierniczkach (chociaż mi się podobają), ponieważ zazwyczaj nie mam na to czasu jak i brakuje mi cierpliwości... Dlatego takie glazury jak te są dla mnie wybawieniem.. Pierniczki wyglądają pięknie i są takie kuszące. Teraz tylko do puszki i... wytrzymać do świat ;-).
28 g gorzkiej czekolady
3 i 1/4 szklanki cukru pudru
2,5 łyżki kakao
2 łyżeczki syropu kukurydzianego (lub melasy, miodu, golden syrupu)
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, rozpuścić w małym rondelku nad parą cały czas mieszając (można też w mikrofali).
Cukier puder przesiać z kakao do dużej miski. Syrop kukurydziany i wodę doprowadzić do wrzenia w małym rondelku, wymieszać i wlać do miski z cukrem - dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Skorygować konsystencję kroplami gorącej wody w razie potrzeby, dobrze miksując za każdym razem.
Ozdobić pierniczki (ja nabijam delikatnie pierniczek od spodu na wykałaczkę, następnie maczam w glazurze). Glazura dość szybko krzepnie, można ją trzymać w naczyniu z gorącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. Gdyby zastygła całkowicie, można ją podgrzać i dodać kilka kropel gorącej wody, wymieszać do gładkości.
Lukier do pierniczków:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
barwniki spożywcze - opcjonalnie
Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą; jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
Ozdobić pierniczki, lukier dość szybko zastyga.
Smacznego :-).
Przepis na glazurę czekoladową - Bajaderka z 'MniamMniam.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/glazura-czekoladowa-i-lukier-do-pierniczkow