Wykonanie

Przepis na masę plastyczna znalazłam daaawno temu, wpisałam w zeszyt i teraz mam problem ze znalezieniem źródła... W internecie jest tutaj (klik) ale ja to miałam z jakiejś innej strony, której nie
mogę znaleźć :( Przepis na
czekoladę plastyczna znalazłam tutaj (klik).Masa jest idealna. Doskonale się wyrabia. Fantastycznie nadaje się do nakładania na tort lub do robienia ozdób. Jeśli macie ochotę pobawić się w dekorowanie
tortów w stylu angielskim to polecam baaardzo :)Składniki na masę
cukrową plastyczną:800g
cukru pudru100g glukozy w proszku4 łyżeczki
żelatyny70 ml gorącej
wodyŻelatynę rozpuszczamy w miseczce dokładnie w gorącej wodzie. Dodajemy glukozę i mieszamy. Następnie miseczkę umieszczamy nad garnkiem w którym znajduje się wrząca
woda i ustawiamy na małym gazie ( dno miski nie może dotykać do
wody). Dodajemy stopniowo trochę przesianego
cukru pudru i cały czas mieszamy. Gdy masa będzie na tyle gęsta że z trudem się
miesza - przekładamy ja na posypany
cukrem pudrem blat i wyrabiamy rękami dodając pozostały
cukier puder (może się zdarzyć, że niekoniecznie cały - tyle ile przyjmie masa). Wyrabiamy na gładko.jeśli chcemy zabarwiać masę plastyczną wówczas dodajemy barwniki najlepiej żelowe. Płynne mogą za bardzo rozcieńczyć masę.
żelatynę należy bardzo dokładnie rozpuścić. W przeciwnym wypadku na
masie powstaną mało estetyczne kropki i grudkijeśli masa przykleja się do wałka i do blatu - podsypujemy małą ilością przesianego
cukru pudrujeśli masę przekładamy na tort należy ja rozwałkować a następnie delikatnie przenieść i wygładzić.unikać kontaktu mas
śmietanowych z lukrem plastycznym. Masa śmietanowa rozpuszcza
lukier i tort nie wygląda już ładniejeśli chcemy z masy wycinać ozdoby, odrywamy kawałeczek masy, a resztę wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy. Można także przykryć ściereczką, by masa plastyczna nie stygła za szybko.Gotowe ozdoby suszymySkładniki na
czekoladę plastyczną:200g
czekolady mlecznej1 łyżka i 2 łyżeczki
miodu lub
syropu kukurydzianegoCzekoladę połamać na kawałeczki. Wrzucić ją o miseczki i razem z
miodem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Masę przełożyć na papier
śniadaniowy, by nadmiar tłuszczu się odsączył. Jeśli masa jest zbyt luźna należy ją schłodzić w lodówce.
Czekoladą można pokrywać
torty lub lepić z niej np. różyczki, figurki lub inne ozdoby (patrz. tort Harry Potter)jeśli chcemy możemy użyć
białej czekolady, ale tylko b.dobrej jakości (
biała czekolada bardzo łatwo się przypala i rozwarstwia). Tak przygotowaną masę można również barwić barwnikami żelowymi.Miłej zabawy :)




