ßßß Cookit - przepis na Masa cukrowa plastyczna oraz czekolada plastyczna do tortów

Masa cukrowa plastyczna oraz czekolada plastyczna do tortów

nazwa

Wykonanie

Przepis na masę plastyczna znalazłam daaawno temu, wpisałam w zeszyt i teraz mam problem ze znalezieniem źródła... W internecie jest tutaj (klik) ale ja to miałam z jakiejś innej strony, której nie mogę znaleźć :( Przepis na czekoladę plastyczna znalazłam tutaj (klik).
Masa jest idealna. Doskonale się wyrabia. Fantastycznie nadaje się do nakładania na tort lub do robienia ozdób. Jeśli macie ochotę pobawić się w dekorowanie tortów w stylu angielskim to polecam baaardzo :)
Składniki na masę cukrową plastyczną:
800g cukru pudru
100g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w miseczce dokładnie w gorącej wodzie. Dodajemy glukozę i mieszamy. Następnie miseczkę umieszczamy nad garnkiem w którym znajduje się wrząca woda i ustawiamy na małym gazie ( dno miski nie może dotykać do wody). Dodajemy stopniowo trochę przesianego cukru pudru i cały czas mieszamy. Gdy masa będzie na tyle gęsta że z trudem się miesza - przekładamy ja na posypany cukrem pudrem blat i wyrabiamy rękami dodając pozostały cukier puder (może się zdarzyć, że niekoniecznie cały - tyle ile przyjmie masa). Wyrabiamy na gładko.
jeśli chcemy zabarwiać masę plastyczną wówczas dodajemy barwniki najlepiej żelowe. Płynne mogą za bardzo rozcieńczyć masę.
żelatynę należy bardzo dokładnie rozpuścić. W przeciwnym wypadku na masie powstaną mało estetyczne kropki i grudki
jeśli masa przykleja się do wałka i do blatu - podsypujemy małą ilością przesianego cukru pudru
jeśli masę przekładamy na tort należy ja rozwałkować a następnie delikatnie przenieść i wygładzić.
unikać kontaktu mas śmietanowych z lukrem plastycznym. Masa śmietanowa rozpuszcza lukier i tort nie wygląda już ładnie
jeśli chcemy z masy wycinać ozdoby, odrywamy kawałeczek masy, a resztę wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy. Można także przykryć ściereczką, by masa plastyczna nie stygła za szybko.
Gotowe ozdoby suszymy
Składniki na czekoladę plastyczną:
200g czekolady mlecznej
1 łyżka i 2 łyżeczki miodu lub syropu kukurydzianego
Czekoladę połamać na kawałeczki. Wrzucić ją o miseczki i razem z miodem rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę przełożyć na papier śniadaniowy, by nadmiar tłuszczu się odsączył. Jeśli masa jest zbyt luźna należy ją schłodzić w lodówce.
Czekoladą można pokrywać torty lub lepić z niej np. różyczki, figurki lub inne ozdoby (patrz. tort Harry Potter)
jeśli chcemy możemy użyć białej czekolady, ale tylko b.dobrej jakości (biała czekolada bardzo łatwo się przypala i rozwarstwia). Tak przygotowaną masę można również barwić barwnikami żelowymi.
Miłej zabawy :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/12/masa-cukrowa-plastyczna-oraz-czekolada.html