Wykonanie

Norweskie ciasto książece (prince's
cake), bardzo popularne i tradycyjne. Co w nim jest królewskiego? Przede wszystkim
migdałowe nadzienie. Jeśli jesteście fanami marcepanu - jest to ciasto dla Was! Ciasto kruche jest delikatne, lekkie i chrupiące przez dodatek
śmietany kremówki i
proszku do pieczenia. Nie ma konieczności osobnego podpiekania
spodu. Urzeknie Was niesamowita woń
kardamonu, bez którego nie wyobrażam sobie tej tarty. Jeśli za nim nie przepadacie, warto dodać choć
cynamonu i skórki otartej z
cytryny. Nie ma lepszego ciasta na chłodniejsze jesienne wieczory :-).Składniki na kruche ciasto:110 g
masła, w temperaturze pokojowej90 g
cukru pudru250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli75 ml
śmietany kremówki 36%1
żółtkoMąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól,
śmietanę kremówkę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4, uformować kule, mocno spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce.Nadzienie
migdałowe z
kardamonem :2
białka50 g
masła, roztopionego200 g
cukru pudru (lub mniej)200 g zmielonych
migdałów1 łyżeczka zmielonego
kardamonu1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliBiałka ubić na sztywno. Pozostałe składniki wymieszać w naczyniu. Dodać
białka i delikatnie wymieszać. Odłożyć na chwilę.Dodatkowo:1 roztrzepane
żółtko, na glazurę
cukier puder do oprószeniaPrzygotować formę do tarty o średnicy 23 cm. Wysmarować ją
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki.Rozwałkować oba kawałki ciasta na grubość około 3 mm. Pomagając sobie wałkiem przenieść większy kawałek ciasta nad formę i wyłożyć jej dno i boki, delikatnie przyciskając ciasto do foremki. Na tak wyłożone ciasto przełożyć nadzienie, wyrównać. Mniejszy kawałek rozwałkowanego ciasta pokroić w 2 cm paski, ułożyć na tarcie tworząc kratkę. Ciasto posmarować roztrzepanym
żółtkiem.Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, do zezłocenia się tarty.Wystudzone ciasto oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).



Źródło przepisu - 'Scandilicious Baking' Signe Johansen .