ßßß
Inspirowane niemieckim przepisem na fruit küchen - drożdżowe ciasto cytrynowe z nektarynkami i marcepanem. Pyyychaaa! Mięciutka, pachnąca drożdżówka, zapach pieczonych nektarynek i marcepan, nie może smakować źle, prawda? Zamiast nektarynek możecie dodać brzoskwiń, moreli, lub nawet śliwek. Zapewniam Was, nie zdołacie się oprzeć przed kolejnym kawałkiem :). Przepis Sary Lewis z 'The bread book'. Musicie upiec!Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki masłaszczypta soli2 łyżki drobnego cukru do wypieków1 łyżka mleka w proszkuskórka starta z jednej cytryny1 łyżeczka suchych drożdży1 jajko, roztrzepane150 ml wodyNa wierzch:125 g marcepanu, startego na tarce500 g dojrzałych nektarynek1 łyżka masła, roztopionego2 łyżki cukruDo dekoracji:uprażone płatki migdałówdrobny cukier do dekoracjiW naczyniu umieścić mąkę, masło, rozetrzeć rękoma, aż będzie przypominało kruszonkę. Wmieszać sól, cukier, mleko w proszku, skórkę cytrynową i drożdże. Dodać roztrzepane jajko i letnią wodę; wyrobić.Ugniatać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w misce, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości (około 1,5 h). Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, raz zagnieść, przełożyć do natłuszczonej formy na tartę (lub inną okrągłą) o średnicy 26 - 27 cm.Posypać marcepanem, wyłożyć grubo pokrojone nektarynki (jeśli wykładacie śliwki - zawsze rozcięciem do góry, skórką do dołu). Przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia - na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie owoce wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem.Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC przykryć folią aluminiową i piec kolejne 35 - 40 minut. Po upieczeniu obsypać uprażonymi migdałami w płatkach, można posypać dodatkowo cukrem (choć niekoniecznie, ciasto jest wystarczająco słodkie).Podawać ciepłe lub zimne.Metoda dla maszynistów:Do maszyny odmierzyć wodę, dodać roztrzepane jajko, masło, mleko w proszku. Wsypać mąkę, sól, cukier, skórkę z cytryny. Na końcu dodać drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough', po wyrośnięciu w maszynie zagnieść ostatni raz i wyłożyć do formy. Dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)