Wykonanie

Inspirowane niemieckim przepisem na fruit küchen -
drożdżowe ciasto cytrynowe z
nektarynkami i marcepanem. Pyyychaaa! Mięciutka, pachnąca drożdżówka, zapach pieczonych
nektarynek i marcepan, nie może smakować źle, prawda? Zamiast
nektarynek możecie dodać
brzoskwiń,
moreli, lub nawet
śliwek. Zapewniam Was, nie zdołacie się oprzeć przed kolejnym kawałkiem :). Przepis
Sary Lewis z 'The bread book'. Musicie upiec!Składniki na ciasto:300 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżki
masłaszczypta
soli2 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
mleka w proszkuskórka starta z jednej
cytryny1 łyżeczka suchych
drożdży1
jajko, roztrzepane150 ml
wodyNa wierzch:125 g marcepanu, startego na tarce500 g dojrzałych
nektarynek1 łyżka
masła, roztopionego2 łyżki
cukruDo dekoracji:uprażone
płatki migdałówdrobny
cukier do dekoracjiW naczyniu umieścić
mąkę,
masło, rozetrzeć rękoma, aż będzie przypominało kruszonkę. Wmieszać
sól,
cukier,
mleko w proszku,
skórkę cytrynową i
drożdże. Dodać roztrzepane
jajko i letnią
wodę; wyrobić.Ugniatać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w misce, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości (około 1,5 h). Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną
mąką powierzchnię, raz zagnieść, przełożyć do natłuszczonej formy na tartę (lub inną okrągłą) o średnicy 26 - 27 cm.Posypać marcepanem, wyłożyć grubo pokrojone
nektarynki (jeśli wykładacie
śliwki - zawsze rozcięciem do góry, skórką do dołu). Przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia - na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie
owoce wysmarować roztopionym
masłem, posypać
cukrem.Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC przykryć folią aluminiową i piec kolejne 35 - 40 minut. Po upieczeniu obsypać uprażonymi
migdałami w płatkach, można posypać dodatkowo
cukrem (choć niekoniecznie, ciasto jest wystarczająco słodkie).Podawać ciepłe lub zimne.Metoda dla maszynistów:Do maszyny odmierzyć
wodę, dodać roztrzepane
jajko,
masło,
mleko w proszku. Wsypać
mąkę,
sól,
cukier,
skórkę z cytryny. Na końcu dodać
drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough', po wyrośnięciu w maszynie zagnieść ostatni raz i wyłożyć do formy. Dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)