ßßß Cookit - przepis na Fruit kuchen

Fruit kuchen

nazwa

Wykonanie

Inspirowane niemieckim przepisem na fruit küchen - drożdżowe ciasto cytrynowe z nektarynkami i marcepanem. Pyyychaaa! Mięciutka, pachnąca drożdżówka, zapach pieczonych nektarynek i marcepan, nie może smakować źle, prawda? Zamiast nektarynek możecie dodać brzoskwiń, moreli, lub nawet śliwek. Zapewniam Was, nie zdołacie się oprzeć przed kolejnym kawałkiem :). Przepis Sary Lewis z 'The bread book'. Musicie upiec!
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki masła
szczypta soli
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mleka w proszku
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko, roztrzepane
150 ml wody
Na wierzch:
125 g marcepanu, startego na tarce
500 g dojrzałych nektarynek
1 łyżka masła, roztopionego
2 łyżki cukru
Do dekoracji:
uprażone płatki migdałów
drobny cukier do dekoracji
W naczyniu umieścić mąkę, masło, rozetrzeć rękoma, aż będzie przypominało kruszonkę. Wmieszać sól, cukier, mleko w proszku, skórkę cytrynową i drożdże. Dodać roztrzepane jajko i letnią wodę; wyrobić.
Ugniatać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w misce, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości (około 1,5 h). Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, raz zagnieść, przełożyć do natłuszczonej formy na tartę (lub inną okrągłą) o średnicy 26 - 27 cm.
Posypać marcepanem, wyłożyć grubo pokrojone nektarynki (jeśli wykładacie śliwki - zawsze rozcięciem do góry, skórką do dołu). Przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia - na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie owoce wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC przykryć folią aluminiową i piec kolejne 35 - 40 minut. Po upieczeniu obsypać uprażonymi migdałami w płatkach, można posypać dodatkowo cukrem (choć niekoniecznie, ciasto jest wystarczająco słodkie).
Podawać ciepłe lub zimne.
Metoda dla maszynistów:
Do maszyny odmierzyć wodę, dodać roztrzepane jajko, masło, mleko w proszku. Wsypać mąkę, sól, cukier, skórkę z cytryny. Na końcu dodać drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough', po wyrośnięciu w maszynie zagnieść ostatni raz i wyłożyć do formy. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/fruit-kuchen