ßßß Cookit - przepis na Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini

Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowe ciasto. Mocno sezamowe (pachnące chałwą), z gruszkami i nutką cynamonu. Trochę jesienne. Bardzo wilgotne i aromatyczne. Bez cukru (w tej roli miód lub golden syrup), bez dodatkowego tłuszczu (cały pochodzi z tahini), bez jajek. Bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
240 g tahini*
260 g golden syrupu lub miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
100 g płatków migdałów
200 g gruszek, obranych, pokrojonych w 2 cm kostkę
250 ml soku jabłkowego
Dodatkowo:
płatki migdałów do obsypania
cukier puder do oprószenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tahini wymieszać z golden syrupem lub miodem.
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, przesiać do większego naczynia. Dodać tahini z golden syrupem, migdały, sok jabłkowy, gruszki; wymieszać rózgą lub widelcem.
Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (można oprószyć dodatkowymi płatkami migdałów).
Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (piekłam około 1 , 5 godziny).
Wyjąć, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
* Tahini
Jest to pasta na bazie nasion sezamu. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach (np. w sklepie arabskim), lecz łatwo przygotować ją samemu, w domu.
Składniki na około 2 szklanki tahini:
4 szklanki ziaren sezamu
2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).
Po tym czasie sezam zmiksować z olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu.
Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'Saved by cake' Marian Keves.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-gruszkami,-migdalami-i-tahini