Wykonanie

Wyjątkowe ciasto. Mocno
sezamowe (pachnące
chałwą), z
gruszkami i nutką
cynamonu. Trochę jesienne. Bardzo wilgotne i aromatyczne. Bez
cukru (w tej roli
miód lub golden
syrup), bez dodatkowego tłuszczu (cały pochodzi z tahini), bez
jajek. Bardzo smaczne. Polecam!Składniki:240 g tahini*260 g golden
syrupu lub
miodu1 łyżeczka
sody oczyszczonej220 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu100 g
płatków migdałów200 g
gruszek, obranych, pokrojonych w 2 cm kostkę250 ml
soku jabłkowegoDodatkowo:
płatki migdałów do obsypania
cukier puder do oprószenia.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tahini wymieszać z golden
syrupem lub
miodem.
Mąkę wymieszać z
sodą i
cynamonem, przesiać do większego naczynia. Dodać tahini z golden
syrupem,
migdały,
sok jabłkowy,
gruszki; wymieszać rózgą lub widelcem.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (można oprószyć dodatkowymi
płatkami migdałów).Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (piekłam około 1 , 5 godziny).Wyjąć, wystudzić. Oprószyć
cukrem pudrem.* TahiniJest to pasta na bazie nasion
sezamu. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach (np. w sklepie arabskim), lecz łatwo przygotować ją samemu, w domu.Składniki na około 2 szklanki tahini:4 szklanki ziaren
sezamu2/3 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegoSezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można
sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (
sezam można również uprażyć na suchej patelni).Po tym czasie
sezam zmiksować z
olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W
masie nie powinno być widocznych ziaren
sezamu.Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.Smacznego :-).

Źródło inspiracji - 'Saved by cake' Marian Keves.