Wykonanie

Brytyjski klasyk, jeden z najbardziej kochanych
puddingów na Wyspach. Lepkie, wilgotne ciasto
daktylowe (zwane
puddingiem) podawane na gorąco.
Pudding przygotowujemy z
daktyli, ale cała esencja
puddingu to gęsty sos
toffi oraz
lody lub bita śmietana/ sos budyniowy, z którymi się go podaje.
Pudding podajemy na gorąco, od razu po wykonaniu; można go podgrzewać i podawać w kolejnych dniach. Samo ciasto jest słodkie, mokre, klejące przy dotyku o głębokim aromacie ale zarazem lekkie i sprężyste, zyskuje na smaku z każdym dniem i długo utrzymuje świeżość.
Pudding także bardzo dobrze się mrozi. Niech Was nie zniechęci brak specjalnych foremek do
puddingów. Zakupiłam je, ponieważ mi się na pewno jeszcze przydadzą, ale można spokojnie wykorzystać foremki do muffinów (
pudding będzie nieco mniejszy i szybciej się upiecze) lub zwykłą formę do ciasta, a po upieczeniu pokroić ciasto na kwadraty (takie ciasto można przekroić na dwa blaty i przełożyć je sosem
toffi, który w nie wsiąknie - wtedy ciasto jest jeszcze bardziej klejące!).Składniki na 7 sztuk:225 g
suszonych daktyli175 ml wrzącej
wody1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 duże
jajka175 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej85 g
masła120 g miałkiego
brązowego cukru2 łyżki melasy100 ml
mlekaDo podania:sos
toffi (przepis poniżej)
bita śmietana lub
lody waniliowe lub krem angielskiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, odłożyć.
Daktyle umieścić w naczyniu, zalać wrzątkiem, dodać
wanilię. Odstawić na 30 minut, po tym czasie zmiksować blenderem na puree.7 naczyń do
puddingu (każde o pojemności 200 ml) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Zmiksować do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać melasę, zmiksować. Dodać puree z
daktyli, zmiksować (masa może wyglądać na zwarzoną). Do masy dodawać przesianą
mąkę na zmianę z
mlekiem, w
trzech turach, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Masę rozdzielić pomiędzy naczynia, wypełniając je mniej więcej do 2/3 ich wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez 20 - 25 minut do otrzymania wyrośniętego, sprężystego ciasta.Sos
toffi:220 g
brązowego cukru muscovado250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%125 g
masłaWszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Wymieszać, zagotować na średniej mocy palnika, gotować przez około 3 minuty, często mieszając, do zgęstnienia sosu. Odstawić (sos będzie gęstniał w miarę chłodzenia).Smacznego :-).


Źródło przepisu - BBC GoodFood, z moimi zmianami.