ßßß
Ciasteczka te są tak popularne, że aż dziwne, że do tej pory nie znalazły się na blogu. Ale nic straconego :-). Są smaczne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze oczywiście z dżemem, ale smakują i bez niego. Polecam!Składniki:1 paczka kleiku ryżowego (190 g), bezsmakowego3 jajka250 g masła, w temperaturze pokojowej1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki drobnego cukru do wypiekówcukier wanilinowy (16 g), niekoniecznie4 czubate łyżki wiórków kokosowych4 czubate łyżki sezamuPonadto:dżem do wypełnienia ciastekW misie miksera umieścić masło i oba cukry; utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem (jeśli dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).Z przepisu wyszły mi 2 duże talerze ciastek.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z Galerii Potraw.