Wykonanie
Ciasteczka te są tak popularne, że aż
dziwne, że do tej
pory nie znalazły się na blogu. Ale nic straconego :-). Są smaczne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie
kokosowe. Najsmaczniejsze oczywiście z
dżemem, ale smakują i bez niego. Polecam!Składniki:1 paczka kleiku
ryżowego (190 g), bezsmakowego3
jajka250 g
masła, w temperaturze pokojowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki drobnego
cukru do wypieków
cukier wanilinowy (16 g), niekoniecznie4 czubate łyżki
wiórków kokosowych4 czubate łyżki
sezamuPonadto:
dżem do wypełnienia
ciastekW misie miksera umieścić
masło i oba
cukry; utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać
jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.Z masy
ciasteczkowej formować kulki wielkości małego
orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.Po ostudzeniu wgłębienia napełnić
dżemem (jeśli
dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).Z przepisu wyszły mi 2 duże talerze
ciastek.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z Galerii Potraw.