ßßß
SKŁADNIKI (na około 45-50 ciasteczek)160 g kleiku ryżowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka cukru2 łyżki wiórków kokosowych3 jajkakostka miękkiego masła (200g)powidła śliwkowePRZYGOTOWANIENa stolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładamy powidła lub dżem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na dwa razy lub na dwóch blachach, gdyż ciasteczka urosną) - na około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Smacznego :)