Wykonanie
Bardzo łatwe, szybkie i pyszne
ciastka z kleiku
ryżowego z
dżemem,
marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :)Pewnie pamiętacie te
ciasteczka ze swojego dzieciństwa -znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :)
SKŁADNIKI (na około 45-50
ciasteczek)160 g kleiku
ryżowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru2 łyżki
wiórków kokosowych3
jajkakostka miękkiego
masła (200g)
powidła śliwkowePRZYGOTOWANIENa stolnicy mieszamy kleik z proszkiem,
cukrem i wiórkami. Wbijamy
jajka i dodajemy pokrojone
masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładamy powidła lub
dżem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na dwa
razy lub na dwóch blachach, gdyż
ciasteczka urosną) - na około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Smacznego :)