ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z kleiku ryżowego z delikatną, kokosową nutą

Ciasteczka z kleiku ryżowego z delikatną, kokosową nutą

nazwa

Wykonanie

Są wyśmienite na każdą okazję - i na wieczór we dwoje, i na herbatkę z przyjaciółkami, na przyjęcie gości, i na święta... Lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach (no prawie - gdyby nie te wiórki kokosowe;))...
Przepis mam znowu od koleżanki mojej mamy (od tej samej, która dała nam przepis na smakowite ciasteczka "orzeszki" z kremem z masy krówkowej i orzechów włoskich).
Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego (ok. 180-200 g, zależnie od producenta)
1 kostka margaryny/masła
3 jajka
1 szklanka cukru (można użyć mniej - będzie lżej na sumieniu ;))
4 łyżki wiórków kokosowych
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki. Potem dodać do nich miękką margarynę/masło oraz jajka i zagnieść ciasto.
Wyrobione ciasto najlepiej nabierać przy pomocy łyżki i formować z niego nie za duże kulki. Następnie kulki układać na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia. Należy zachowywać między nimi odpowiednie odległości, gdyż podczas pieczenia ciastka ulegną rozpłaszczeniu ;) (w przeciwnym razie będzie trzeba użyć później noża i rozdzielić wszystkie "syjamskie" ciastka).
Piec w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/12/ciasteczka-z-kleiku-ryzowego-z.html