Wykonanie
Są wyśmienite na każdą okazję - i na wieczór we dwoje, i na
herbatkę z przyjaciółkami, na przyjęcie gości, i na święta... Lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach (no prawie - gdyby nie te
wiórki kokosowe;))...
Przepis mam znowu od koleżanki mojej mamy (od tej samej, która dała nam przepis na smakowite
ciasteczka "orzeszki" z kremem z masy krówkowej i
orzechów włoskich).Składniki:1 opakowanie kleiku
ryżowego (ok. 180-200 g, zależnie od producenta)1 kostka margaryny/masła3
jajka1 szklanka
cukru (można użyć mniej - będzie lżej na sumieniu ;))4 łyżki
wiórków kokosowych1 opakowanie
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie suche składniki.
Potem dodać do nich miękką margarynę/masło oraz
jajka i zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto najlepiej nabierać przy pomocy łyżki i formować z niego nie za duże kulki. Następnie kulki układać na rozłożonym na blasze papierze do pieczenia. Należy zachowywać
między nimi odpowiednie odległości, gdyż podczas pieczenia
ciastka ulegną rozpłaszczeniu ;) (w przeciwnym razie będzie trzeba użyć później noża i rozdzielić wszystkie "syjamskie"
ciastka).Piec w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut.
Smacznego!