Wykonanie
Pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki, o chrupiącej skórce i mięciutkim miąższu. Doskonałe z
sałatkami,
mięsami (można do nich dodać 1 łyżkę posiekanego
koperku) lub jako nasze codzienne kanapki na śniadanie. Polecam!Składniki na 20
bułek:550 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli55 g
masła, roztopionego175 g ugotowanych, rozgniecionych
ziemniaków (w temperaturze pokojowej)3 łyżeczki suchych
drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1
jajko, roztrzepane125 ml letniego
mleka150 ml letniej
wodyMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Umieścić w większej misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc - 12 godzin. Ciasto powinno podwoić objętość i urosnąć do brzegów miski.Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną
mąką i krótko wyrobić. Ogrzać do temperatury pokojowej.Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką i podzielić na 20 równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w wiekszych lub mniejszych odstępach (wtedy się zetkną podczas pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple, na 30 minut do podwojenia objętości.Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z rosyjskiej strony (Julio! dziękuję bardzo za tłumaczenie:), podrasowany w oparciu o 'The big book of bread' Anne Sheasby.