ßßß Cookit - przepis na Bułki z ziemniakami

Bułki z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, długo utrzymujące świeżość bułeczki, o chrupiącej skórce i mięciutkim miąższu. Doskonałe z sałatkami, mięsami (można do nich dodać 1 łyżkę posiekanego koperku) lub jako nasze codzienne kanapki na śniadanie. Polecam!
Składniki na 20 bułek:
550 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
55 g masła, roztopionego
175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (w temperaturze pokojowej)
3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 jajko, roztrzepane
125 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Umieścić w większej misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc - 12 godzin. Ciasto powinno podwoić objętość i urosnąć do brzegów miski.
Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i krótko wyrobić. Ogrzać do temperatury pokojowej.
Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w wiekszych lub mniejszych odstępach (wtedy się zetkną podczas pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple, na 30 minut do podwojenia objętości.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z rosyjskiej strony (Julio! dziękuję bardzo za tłumaczenie:), podrasowany w oparciu o 'The big book of bread' Anne Sheasby.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bulki-z-ziemniakami