Wykonanie
Klasyczne ciasto duńskie jest rodzajem
ciasta francuskiego; robione jest podobną techniką, lecz zawiera
drozdże. Dzięki temu jest lekkie i puszyste, a na zewnątrz chrupiące jak nigdy dotąd. Ciasto to, często określane potocznie jako 'danisze', składa się więc z wielu warstw poprzekładanych masą
maślaną, z różnym nadzieniem: pastą
migdałową,
twarożkiem, masą klonową z pekanami,
cynamonowym,
owocowym. To, co świat nazywa 'ciastem duńskim' sami Duńczycy podobno nazywają 'wiedeńskim'...Zakochałam się w tym cieście po przyjeździe do UK i moja fascynacja trwa nadal, choć przerobiłam chyba już wszystkie możliwe nadzienia ;). Teraz przyszła
pora, bym zrobiła je sama. Przepis na nie znalazłam u Nigelli, która adoptowała przepis Beatrice Ojakangas. Przepis jest szybki, bardzo uproszczony. Ciasta nie robimy metodą przekładania ciasta i
masła, lecz - mikserem. I bez wyrzutów sumienia - podobno tak robi się teraz w całej Danii ... (Nigella Lawson 'How to be a domestic goddess').Składniki:60 ml ciepłej
wody125 ml
mleka, o temperaturze pokojowej1 duże
jajko, o temperaturze pokojowej350 g
mąki pszennej chlebowej7 g (1 saszetka)
drożdży suchych lub 15 g świeżych1 łyżeczka
soli25 g drobnego
cukru250 g
masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałkiDo miseczki wlać
wodę,
mleko, wbić
jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.Do większej miski (może być misa od miksera) nasypać
mąki,
drożdży,
soli i
cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki
masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki
masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami
masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.By dokończyć ciasto, wyciągnąć naszą zimną bryłę z lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm (u mnie był mniejszy). Można podsypywać
mąką.
Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze).
Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.
Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych
ciastek duńskich. Płat powinien
mieć grubosć około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem, że nie zrobiliśmy tego wcześniej).Z gotowego płata można formować dowolne
ciastka. Po uformowaniu powinny podrosnąć około 1 godziny czasu (do podwojenia objętości).Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.Smacznego :)