Wykonanie

Obłędne babeczki
kokosowe 'na bogato' ;-) z
dżemem malinowym, kremem z
białej czekolady, prażonym
kokosem i pralinkami. Każda, absolutnie każda część składowa babeczek jest pyszna, a kiedy przebijacie się widelczykiem przez wszystkie warstwy i próbujecie ich razem - smakują po prostu niebiańsko. Dopełniają moją blogową
serię Ferrero- próbowaliście może babeczek Rocher ? Bardzo polecam!Uwaga: wieczór wcześniej należy przygotować krem z
białej czekolady.Składniki na około 12 - 14 babeczek:150 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka120 g
mąki pszennej70 g
wiórków kokosowych1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu
kokosowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki,
likier kokosowy i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.230 g
białej czekolady, posiekanej300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.Ponadto:pół szklanki
dżemu malinowego lub
truskawkowego70 g
wiórków kokosowych12 pralinek Raffaello
Wiórki kokosowe wysypać na suchą patelnię i podprażyć, do złotego poloru, często mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić.Wykonanie:Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry (ja używam przyrządu do wydrążania
jabłek choć są specjalne przyrządy do wydrążania babeczek, można też użyć łyżeczki). Wypełnić
dżemem.Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (np. Wilton 1M) i ozdobić babeczki. Krem obsypać wiórkami kokosowymi, na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).