ßßß
Czy wiecie, że Anglicy też mają swoje magdalenki? Są to lekkie ucierane babeczki pieczone w specjalnych foremkach w kształcie rożków (angielskie babcie mają je jeszcze na strychach, można je też kupić w charity shops), ale z powodzeniem możecie użyć swoich foremek do babeczek lub muffinek. Przepis jest staromodny, dla wielu mieszkańców wysp to smak dzieciństwa wspominany z rozrzewnieniem, dla wielu do dzisiaj to 'comfort food' :-). Po upieczeniu babeczki obtaczamy w dżemie (tradycyjnie - malinowym lub truskawkowym) a potem w wiórkach kokosowych. Czasem obok wiśni górę magdalenek zdobi odrobina kandyzowanego arcydzięgla (candied angelica). A może przypominają Wam poczciwe australijskie lamingtony? Będą Wam smakowały :-). Pięknie prezentują się na paterze, idealne na wszelkie uroczystości z udziałem dzieci.Składniki na 10 sztuk:100 g masła80 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka100 g mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę do angielskich magdalenek (lub do muffinek/babeczek) wysmarować masłem, oprószyć mąką a nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto do formy - ciasto powinno wypełnić formę w połowie.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę.Ponadto:pół szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego50 g wiórków kokosowych5 kandyzowanych wiśni, przepołowionychKiedy magdalenki wystygną, przyciąć, by równo stały na paterze (odwracamy je - teraz ich spód będzie górą ciastka). Dżem przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem, umieścić w małym garnuszku i podgrzać. Wiórki wysypać na talerz. Pomagając sobie widelcem obtaczać ciastka w dżemie, następnie w wiórkach kokosowych. Odłożyć na paterę i każdą magdalenkę udekorować połową wiśni.Smacznego :-).

Źródło przepisu - ze zbiorów Mary Berry.