Wykonanie

Czy wiecie, że Anglicy też mają swoje magdalenki? Są to lekkie ucierane babeczki pieczone w specjalnych foremkach w kształcie rożków (angielskie babcie mają je jeszcze na strychach, można je też kupić w charity shops), ale z powodzeniem możecie użyć swoich foremek do babeczek lub muffinek. Przepis jest staromodny, dla wielu mieszkańców wysp to smak dzieciństwa wspominany z rozrzewnieniem, dla wielu do dzisiaj to 'comfort food' :-). Po upieczeniu babeczki obtaczamy w
dżemie (tradycyjnie -
malinowym lub
truskawkowym) a
potem w wiórkach
kokosowych. Czasem obok
wiśni górę magdalenek zdobi odrobina kandyzowanego arcydzięgla (candied angelica). A może przypominają Wam poczciwe australijskie lamingtony? Będą Wam smakowały :-). Pięknie prezentują się na paterze, idealne na wszelkie uroczystości z udziałem dzieci.Składniki na 10 sztuk:100 g
masła80 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka100 g
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać
mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę do angielskich magdalenek (lub do muffinek/babeczek) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką a nadmiar
mąki strzepać. Przełożyć ciasto do formy - ciasto powinno wypełnić formę w połowie.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę.Ponadto:pół szklanki
dżemu malinowego lub
truskawkowego50 g
wiórków kokosowych5 kandyzowanych
wiśni, przepołowionychKiedy magdalenki wystygną, przyciąć, by równo stały na paterze (odwracamy je - teraz ich spód będzie górą
ciastka).
Dżem przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem, umieścić w małym garnuszku i podgrzać. Wiórki wysypać na talerz. Pomagając sobie widelcem obtaczać
ciastka w
dżemie, następnie w wiórkach
kokosowych. Odłożyć na paterę i każdą magdalenkę udekorować połową
wiśni.Smacznego :-).



Źródło przepisu - ze zbiorów Mary Berry.